Direct naarhoofdmenu / zoekveld

Behandeling van verzakkingsklachten

Men spreekt van een verzakking wanneer de blaas, baarmoeder of de darmen via de schede naar buiten komen. Meestal is sprake van een combinatie van verzakte organen.

Factoren

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een verzakking:
  • overbelasting van de bekkenbodem door overgewicht
  • chronisch hoesten
  • zware arbeid
  • zwangerschap en bevallingen
  • verzwakking van de bekkenbodem door neurologische beschadiging
  • rupturen
  • aangeboren zwakheid van spieren/bindweefsel
  • veroudering (verminderde hormoonproductie na de overgang)

Klachten

Klachten van verzakking komen frequent voor. Meer dan de helft van alle vrouwen krijgt in haar leven in meer of mindere mate last van een verzakking. De klachten kunnen bestaan uit een zwaar gevoel in de onderbuik, pijn in de rug, het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten zakt of een 'balgevoel'. De klachten nemen vaak toe in de loop van de dag. Verzakkingsklachten kunnen gepaard gaan met blaasproblemen, zoals moeite hebben met uitplassen, incontinentie en blaasontstekingen. Obstipatie, ongewild verlies van ontlasting en loze aandrang kunnen worden veroorzaakt door een verzakking. Ook kunnen vrouwen problemen of pijn bij het vrijen ondervinden.

Behandeling

Niet elke verzakking behoeft behandeling. Als de klachten het normale dagelijkse leven functioneren beïnvloeden, kan een behandeling uitkomst bieden. Veel vrouwen hebben het gevoel dat er weinig aan hun klachten te doen is. Toch zijn er verschillende goede behandelingen voor bekkenbodemproblemen:
Behandeling met fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie is een behandeling waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. Een verzakking zal door fysiotherapie niet verdwijnen, maar kan wel uw klachten verminderen en kan verergering van de verzakking tegengaan. Ook wordt bekkenbodemfysiotherapie geadviseerd voorafgaand aan een verzakkingsoperatie. Er zijn aanwijzingen dat de operatieresultaten hiermee verbeteren. Maasstad Ziekenhuis werkt nauw samen met gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeuten. Meer informatie over fysiotherapie vindt u op nvog.nl.

Behandeling met medicatie
  • medicijnen bij verstopping

Bij klachten van verstopping (obstipatie) kunnen medicijnen in combinatie met een vezelrijk dieet de ontlasting zachter maken. Ook is het belangrijk dat u veel drinkt. Eventueel kunt u worden doorverwezen naar een diëtiste.

  • medicijnen bij bekkenbodemklachten na de overgang

Naarmate de laatste menstruatie langer geleden is, maken de eierstokken steeds minder oestrogene hormonen aan. Deze hormonen zorgen voor een soepele schede en blaaswand. Door een lage hoeveelheid oestrogene hormonen in het bloed wordt de wand van de schede en de blaas over het algemeen droger en schraler. Seksuele gemeenschap kan dan pijnlijk zijn. Ook kunnen er steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. Daarom is het na de laatste menstruatie (menopauze) altijd zinvol te beoordelen of de klachten verbeteren na het inbrengen van oestrogenen in de schede.

Behandeling met ring

Met name in geval van een verzakking van de blaas (vagina voorwand) en/of de baarmoeder kan een ring klachten verbeteren. Een ring is echter geen definitieve oplossing, de verzakking zal er niet door verdwijnen. Een ring biedt met name uitkomst voor vrouwen die niet geopereerd willen of mogen worden (bv. vanwege gezondheidsproblemen). Ook bij uitstel van de operatie kan een ring in de wachttijd klachtenvermindering geven.

Behandeling d.m.v. operatie

De soort operatie is afhankelijk van uw klachten, het gynaecologisch onderzoek en de uitkomsten van eventueel aanvullend onderzoek. Een operatie heeft als voordeel dat uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u altijd rekening houden met een kleine kans op complicaties of terugkeer van de verzakkingsklachten na een aantal jaren. Voor de meeste verzakkingsoperaties moet u rekening houden met een herstelperiode van minimaal zes weken. Het is belangrijk dat u alle behandelopties zorgvuldig afweegt en rustig de tijd neemt alvorens tot een operatie te beluiten.

 

Het type operatie is afhankelijk van de aard van de verzakking. De gemiddelde opnameduur is 3-5 dagen. Postoperatief krijgt u een urinecatheter en een vaginale tampon. Deze worden na 24 uur verwijderd. De meeste vrouwen herstellen snel na de operatie. Toch is het belangrijk om tot 6 weken na de ingreep de lichamelijke inspanning tot een minimum te beperken. Dit is mede van belang voor het definitieve resultaat.

 

Naar boven


Zoeken