Terug

Achillespeesklachten

De achillespees is een dikke, zeer sterke pees aan de achterzijde van de enkel. De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees speelt een grote rol bij het kracht zetten met de voet en is onder meer zeer belangrijk bij lopen, hardlopen, springen en fietsen.

Klachten

Bij achillespeesklachten bevindt de pijn zich aan de achterzijde van de enkel in de achillespees. De pijn wordt gevoeld bij belasten en aanspannen van de kuitspieren....

Bij achillespeesklachten bevindt de pijn zich aan de achterzijde van de enkel in de achillespees. De pijn wordt gevoeld bij belasten en aanspannen van de kuitspieren. Meestal treedt dit op bij langdurig lopen en sporten. Ook kan plaatselijke druk door schoeisel pijnklachten geven.

De pijn zit meestal in de pees zelf of bij de aanhechting van de pees aan het hielbeen. Er is vaak sprake van ochtendstijfheid en er zijn opstartproblemen bij lopen.

We spreken van langdurige achillespeesklachten als u langer dan drie maanden pijn in de achillespees heeft.

Verschillende factoren kunnen achillespeesklachten veroorzaken, bijvoorbeeld door een eerder ongeluk (bijvoorbeeld verstappen), verkeerde schoenen, wandelen op een zachte of juist harde ondergrond, te snelle trainingsopbouw of te zwakke kuitspieren. Ook kan een te korte kuitspier een rol spelen.

Achillespeesontsteking

Afbeelding 1. Achillespeesontsteking

null

 

 

 

 

 


Afbeelding 2. Achillespeesruptuur

Behandeling

In eerste instantie wordt gekozen voor een niet-operatieve behandeling. Mocht het resultaat van een niet-operatieve behandeling niet goed zijn, dan kan gekozen...

In eerste instantie wordt gekozen voor een niet-operatieve behandeling. Mocht het resultaat van een niet-operatieve behandeling niet goed zijn, dan kan gekozen worden voor een operatieve ingreep.

Niet-operatieve behandeling

In eerste instantie wordt gekozen voor een niet-operatieve behandeling. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Oefeningen;
  • een hakje in de schoen;
  • een zachte verende zool;
  • gedoseerde rust;
  • schokgolftherapie (Extracorporal Shock Wave Therapy (ESWT));
  • rustgips/spalk.

Uit onderzoek blijkt dat met bovengenoemde behandelingen meer dan 95% van de patiënten geneest en dus geen operatie nodig heeft.

Operatieve behandeling

Mocht het resultaat van een niet-operatieve behandeling niet goed zijn, dan kan gekozen worden voor een operatieve ingreep. Het doel van de operatie is om ontstekingsweefsel te verwijderen, de doorbloeding te stimuleren en eventueel de pees te versterken. De nabehandeling van een operatie bij achillespeesklachten duurt lang. Na de operatie wordt het onderbeen gedurende zes weken in gips gezet waarvan de eerste twee weken niet belast mag worden. Na de gipsperiode volgt een intensief oefentraject. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden oefeningen gedaan om de kracht en coördinatie van de spieren rond de enkel te optimaliseren.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer (010) 291 22 75

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.