Terug

Diabetes Mellitus Type 2

Diabetes Mellitus Type 2 kan veroorzaakt worden door overgewicht. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen.

Bij Diabetes Mellitus Type 2 kan er sprake zijn van twee stoornissen:

  • De alvleesklier maakt te weinig insuline aan en reageert te traag op de gestegen bloedglucosespiegel;
  • De cellen zijn niet meer in staat om voldoende glucose op te nemen (insulineresistentie).

In beide gevallen wordt de bloedglucosespiegel te hoog. Komt die boven de 10mmol/liter, dan voert het lichaam de glucose, samen met grote hoeveelheden water, af via de nieren naar de urineblaas. Hierdoor moet u veel plassen en heeft u veel dorst.

Diabetes Mellitus Type 2 is vooralsnog niet te genezen, maar een gezonde levensstijl met de juiste voeding en goede medicatie kan er voor zorgen dat u een zo normaal mogelijk leven kunt leiden.

Voeding en Diabetes Mellitus

De diëtist geeft voorlichting over voeding en Diabetes Mellitus. Voeding is een belangrijk onderdeel in de behandeling van Diabetes Mellitus, omdat voeding, beweging en medicatie goed op elkaar afgestemd moeten worden. De diëtist helpt bij het inpassen van de voedingsadviezen in het dagelijks leven. In het ziekenhuis kunnen wij langs komen bij patiënten met Diabetes Mellitus die opgenomen zijn, maar we behandelen ook diabetespatiënten op afspraak op de polikliniek. Per patiënt kan het verschillen hoeveel en hoe vaak de gesprekken met de diëtist gepland worden.

Volwassenen en Diabetes Mellitus

Volwassen patiënten met Diabetes Mellitus worden behandeld in het Diabetes Expertisecentrum. Deze behandeling is multidisciplinair met onder andere de internist/endocrinoloog, diabetesverpleegkundige en de diëtist. Indien de patiënt onder behandeling is van een internist/endocrinoloog, dan kan er via een order een afspraak voor deze patiënt bij de diëtist ingepland worden. Er zijn spreekuren op verschillende dagen en tijden.

Kinderen en Diabetes Mellitus

Kinderen en jongvolwassenen met Diabetes Mellitus type 1 of type 2 worden behandeld door het kinderdiabetesteam. De kinderen worden behandeld door een multidisciplinair team, gespecialiseerd in Diabetes Mellitus bij kinderen. Dit team bestaat uit twee kinderartsen, drie kinderdiabetesverpleegkundigen, twee kinderdiëtisten, een medisch maatschappelijk werker en een kinderpsycholoog.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.