Terug

EDS (Ehlers Danlos Syndroom)

Het Ehlers-Danlos Syndroom is een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Bindweefsel zit overal in ons lichaam waar steun gegeven moet worden. Dit betekent dat het een belangrijk bestanddeel is van bijvoorbeeld botten en van de banden die gewrichten op hun plaats houden. Het zorgt er ook voor dat de huid vast zit aan de onderliggende laag en dat de tanden in hun kassen blijven zitten.

Verschillende typen EDS (Ehlers Danlos Syndroom)

De samenstelling van het bindweefsel hangt af van de functie die het in ons lichaam heeft. Het bindweefsel van de gewrichtsbanden moet zorgen dat gewrichten...

De samenstelling van het bindweefsel hangt af van de functie die het in ons lichaam heeft. Het bindweefsel van de gewrichtsbanden moet zorgen dat gewrichten stevig in elkaar zitten. Een stoornis hierin geeft andere klachten dan een stoornis in het bindweefsel dat de huid stevigheid geeft. Dit is dan ook de reden dat er verschillende types van het Ehlers-Danlos syndroom zijn gedefinieerd.

Het hypermobiliteit type van EDS wordt ook wel het hypermobiliteitssynddroom (HMS) genoemd. Hypermobiliteit kan ook voorkomen bij andere EDS types. Indien het vermoeden bestaat dat er sprake is van het Ehlers-Danlos sydroom of het hypermobiliteitssyndroom, beoordeelt een klinisch geneticus dit door een DNA-onderzoek en indien noodzakelijk een erfelijkheidsonderzoek.

 

Logopedie bij EDS (Ehlers Danlos Syndroom)

Bij EDS kunnen er problemen voorkomen op het gebied van slikken, articulatie, stem en lichaamshouding. De logopedist doet verschillende observaties en onderzoeken...

Bij EDS kunnen er problemen voorkomen op het gebied van slikken, articulatie, stem en lichaamshouding. De logopedist doet verschillende observaties en onderzoeken met betrekking tot deze problemen. Aan de hand van de uitkomsten hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Onderzoek

Bij EDS wordt, als er slikproblemen aanwezig zijn, een slikobservatie gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de verschillende fases van het slikken, tijdens...

Bij EDS wordt, als er slikproblemen aanwezig zijn, een slikobservatie gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de verschillende fases van het slikken, tijdens het eten en drinken van verschillende consistenties. De logopedist kan u vragen iets te eten mee te nemen. Voor de andere onderzoeken en observaties hoeft u niets mee te nemen.

Behandeling

De behandeling kan zich richten op kaak-, slik-, stem- en articulatieproblemen. Er worden verschillende adviezen en oefeningen geven om de coördinatie, spierkracht...

De behandeling kan zich richten op kaak-, slik-, stem- en articulatieproblemen. Er worden verschillende adviezen en oefeningen geven om de coördinatie, spierkracht en lichaamshouding te verbeteren en de problemen te reduceren.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.