Terug

Hamerteen

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende afwijkingen. Om het verschil tussen beide aandoeningen te begrijpen is het nodig eerst iets te weten over de teenkootjes.

Verschil tussen hamerteen en klauwteen

Een teen heeft net zoals een vinger drie kootjes; de grote teen heeft twee kootjes. Het eerste teenkootje is het kootje bij de basis van de teen (aan de kant...

Een teen heeft net zoals een vinger drie kootjes; de grote teen heeft twee kootjes. Het eerste teenkootje is het kootje bij de basis van de teen (aan de kant van de voet) en het derde teenkootje vinden we bij het topje van de teen. Tussen de kootjes zitten teengewrichtjes.

In de volksmond worden alle standsafwijkingen van de teen 'hamerteen' genoemd. Maar eigenlijk zijn er drie soorten: hamerteen, klauwteen en malletteen. In de illustratie hieronder ziet u het verschil tussen deze drie standsafwijkingen.

Hamerteen Klauwteen Malleteen.jpg

Afbeelding 1. Van boven naar beneden: hamerteen, klauwteen, malletteen

Soepele en stugge tenen

Er zijn twee soorten standsafwijkingen van de tenen: soepele en stugge. Als de kromme stand van de teen nog maar kort bestaat, is deze nog soepel. U kunt dan met de hand de teen nog recht buigen. Als een teen lang in de kromme stand staat, wordt deze stug. Als je een stugge teen met de hand recht probeert te buigen, kan dat pijnlijk zijn. Of de teen soepel of stug is, is van invloed op het type operatieve behandeling.

Oorzaken

Er is niet één exacte oorzaak aan te geven voor een hamer- of klauwteen. De afwijking is het gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen de verschillende...

Er is niet één exacte oorzaak aan te geven voor een hamer- of klauwteen. De afwijking is het gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen de verschillende spieren die de tenen bewegen. Dit zijn de zogenaamde buigers en strekkers van de teen en de kleine voetspiertjes.

Er zijn veel oorzaken voor een verstoring van dit evenwicht, maar in het algemeen komt het doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Ook dit kan weer vele oorzaken hebben, zoals een oudere leeftijd al dan niet gepaard met slagaderverkalking (‘arteriosclerose’), diabetes, reuma of een ongeval.

Een veel voorkomende oorzaak van een hamerteen aan de tweede teen is een scheefstand van de grote teen (hallux valgus). Hierdoor is de tweede teen niet goed in evenwicht en kan een hamerteen ontstaan.

Klachten

Meestal geeft de afwijking van de teen klachten in de schoen(en). Door druk op de kootjes kunnen pijnlijke eeltplekken ontstaan. En soms ontstaan hierdoor zelfs...

Meestal geeft de afwijking van de teen klachten in de schoen(en). Door druk op de kootjes kunnen pijnlijke eeltplekken ontstaan. En soms ontstaan hierdoor zelfs wondjes.

Bij een ernstige afwijking kan het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en de teen uit de kom schuiven. Hierdoor vergroot de druk onder de bal van de voet en kunnen pijnklachten en eeltvorming onder de voet ontstaan.

Hamerteen Klauwteen Malleteen.jpg

Afbeelding 1. Van boven naar beneden: hamerteen, klauwteen, malletteen

Onderzoeken

De diagnose kan met een lichamelijk onderzoek vastgesteld worden. Een röntgenfoto is niet altijd nodig.

De diagnose kan met een lichamelijk onderzoek vastgesteld worden. Een röntgenfoto is niet altijd nodig.

Behandeling

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Niet operatief

Vaak zijn deze klachten op te lossen door aanpassing van de schoenen. Schoenen met een ruime en zachte voorzijde geven minder klachten. Ook siliconen spalkjes (orthesen) en likdoornpleisters kunnen klachten verminderen. Pijnklachten onder de bal van de voet kunnen vaak goed met steunzolen behandeld worden.

Deze behandelingen zijn simpel, maar niet altijd effectief. Ook valt het niet altijd mee om altijd aangepaste schoenen, steunzolen of spalkjes te dragen.

Operatief

Als bovenstaande maatregelen onvoldoende verlichting van de klachten geven, kan het nodig zijn de teen met een operatie te corrigeren. Dit is geen uitgebreide operatie. Meestal vindt deze onder plaatselijke verdoving plaats op de polikliniek.

  • Bij een simpele correctie van de teen wordt het uiteinde van een van de kootjes weggenomen. Daarmee wordt de teen rechtgezet. Soms is het nodig om de teen met een pennetje vast te zetten. Dit pennetje blijft vier tot zes weken zitten. Dit is één van de kleinste operaties die in de orthopedie bestaan.
  • Bij een uitgebreide correctie van een hamerteen of klauwteen wordt het uiteinde van het eerste teenkootje weggenomen. Ook worden de strekpees en het kapsel (omhulsel) aan de bovenkant van het gewrichtje tussen de voet en het eerste teenkootje verlengd. Dit wordt met een ijzeren pennetje in de juiste stand gehouden. Dit pennetje blijft vier tot zes weken zitten.

Vaak worden meerdere tenen aan één voet tegelijk gecorrigeerd. Als er sprake is van een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), wordt deze ook rechtgezet en de bobbel verkleind. Deze ingreep is te groot om onder plaatselijke verdoving te kunnen doen. Normaal gesproken gebeurt dit op de operatiekamer.

Nazorg

Na een teencorrectie krijgt u een drukverband welke twee weken moet blijven zitten. deze twee weken kunt u de voet het beste zo min mogelijk belasten, omdat dit pijn kan doen. Het is belangrijk om de teen de eerste twee weken zo veel mogelijk hoog te houden om zwelling te voorkomen.

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en kunt u weer een ruime schoen dragen. Als u een pennetje in de teen heeft, kunt u geen schoen dragen totdat het pennetje is verwijderd. Het is verstandig om de teen met een drukverband te beschermen.

Complicaties

Complicaties komen zelden voor na teencorrecties. Geopereerde tenen kunnen maanden na de operatie dik blijven. Soms kan dit wel een half jaar duren. Dit varieert...

Complicaties komen zelden voor na teencorrecties. Geopereerde tenen kunnen maanden na de operatie dik blijven. Soms kan dit wel een half jaar duren. Dit varieert per persoon. Het is echter geen complicatie, maar een normale reactie van het lichaam op deze operatie.

  • Er is een kleine kans op een (meestal oppervlakkige) infectie. Soms moet de infectie met antibiotica behandeld worden.
  • Er is een kleine kans op blijvende pijn of verminderd gevoel bij de teen. Dit kan komen doordat een zenuw die langs het operatiegebied loopt beschadigd raakt of in het littekenweefsel vergroeid raakt.

Zelden komt de standsafwijking van de teen terug.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. Een afspraak is snel gemaakt:

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.