Terug

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Onder de voet loopt een peesplaat die de voorvoet met de hiel verbindt. Bij hielspoor is er sprake van een ontsteking (door overbelasting) op de plek waar de peesplaat van de voet aan het hielbeen vastzit. De oorzaak is onbekend. Mogelijk spelen korte kuitspieren een rol in het ontstaan van hielspoor. Ook overgewicht kan van invloed zijn op de klachten.

Klachten

Bij hielspoor heeft u pijn bij het belasten van de voet. Vrijwel altijd is de pijn het ergst bij het beginnen met lopen. Met name 's ochtends bij het opstaan...

Bij hielspoor heeft u pijn bij het belasten van de voet. Vrijwel altijd is de pijn het ergst bij het beginnen met lopen. Met name 's ochtends bij het opstaan kan dit veel klachten geven. De klachten kunnen lang aanhouden.

Hielspoor.jpg

Afbeelding 1. Hielspoor

Behandeling

Hielspoorklachten kunnen zeer hardnekkig zijn. De behandeling kost veel tijd. De basis van de behandeling vormen rekoefeningen voor de kuitspieren en een nachtspalk...

Hielspoorklachten kunnen zeer hardnekkig zijn. De behandeling kost veel tijd. De basis van de behandeling vormen rekoefeningen voor de kuitspieren en een nachtspalk om de kuitspieren en de peesplaat op te trekken. Hiermee gaan de klachten bij de meeste mensen over. Soms zijn andere behandelingen nodig zoals:

  • gipsverband/spalk;
  • injectietherapie;
  • schokgolftherapie (Extracorporale Shock Wave Therapy (ESWT)).

Wanneer klachten met bovenstaande methoden niet overgaan is een operatie een optie. Hierbij wordt de peesplaat van de lange kuitspier gekliefd. Helaas ontbreekt nu nog het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze behandeling. In het Maasstad Ziekenhuis wordt daarom de absolute voorkeur gegeven aan een niet-operatieve behandeling.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. Een afspraak is snel gemaakt:

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.