Terug

Holvoet

Er is een grote variatie in de vorm en bouw van de voet. Het ene uiterste is de ‘holvoet’ (voet met hoge wreef), het andere uiterste de ‘platvoet’. Een exacte definitie van een holvoet is niet te geven.

Oorzaken

Meestal geven holvoeten geen klachten en hoeven dan ook niet behandeld te worden. Uiteraard zijn goede ondersteunende schoenen altijd belangrijk voor de voet....

Meestal geven holvoeten geen klachten en hoeven dan ook niet behandeld te worden. Uiteraard zijn goede ondersteunende schoenen altijd belangrijk voor de voet.

De holvoet waar het hier om gaat is simpel gezegd een ‘holle’ voet met klachten.

Er zijn veel aandoeningen die een holvoet kunnen veroorzaken. Vaak zijn neurologische aandoeningen zoals een erfelijke zenuwaandoening (HMSN), diabetes of aandoeningen aan de ruggenmerg zoals een ‘open rug’ de oorzaak van een pijnlijke holvoet. De orthopedisch chirurg kan u naar een neuroloog verwijzen indien er sprake is van een ernstige holvoet. De neuroloog onderzoekt dan wat de oorzaak van de holvoet is. Soms wordt er echter geen oorzaak gevonden.

Klachten

Als er wel klachten bestaan bij een holvoet, gaat het meestal om een (extreem) hoge wreef, scheefstand van de hiel en enkel en een afwijkende stand van de tenen...

Als er wel klachten bestaan bij een holvoet, gaat het meestal om een (extreem) hoge wreef, scheefstand van de hiel en enkel en een afwijkende stand van de tenen (klauwtenen). Iedere holvoet is anders en klachten verschillen dan ook van patiënt tot patiënt. Over het algemeen zijn de klachten:

  • spierzwakte en vermoeid gevoel in de voeten;
  • balansstoornissen met frequente verzwikkingen van de enkel;
  • pijnlijke drukplekken aan de buitenkant van de voet en bij de grote teen;
  • en toenemende holling en scheefstand van de voet.

Ook de klauwtenen kunnen klachten veroorzaken, zowel in de tenen zelf als onder de voorvoet. Vaak is er ook een spitsstand waardoor patiënten niet meer met de voeten plat op de grond kunnen staan en lopen.

holvoet.jpg

Afbeelding 1. Holvoet

Behandeling

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Niet-operatieve behandeling

Het merendeel van de patiënten met holvoetklachten kan zonder operatie behandeld worden. Hierbij wordt geprobeerd de voet recht te krijgen, drukplekken te ontlasten en de stabiliteit te verbeteren.

Dit begint met het aanmeten van steunzolen in milde gevallen. Ook kunnen schoenaanpassingen nodig zijn, zoals een ophoging van een paar millimeter onder de buitenkant van de schoenzool of een hakverhoging. Soms zijn orthopedische schoenen nodig. Deze schoenen worden door een orthopedisch technicus op maat gemaakt met alle benodigde aanpassingen.

Operatieve behandeling

Indien de afwijkingen zo ernstig zijn dat er geen schoenen meer te maken zijn die de klachten verminderen, kan een operatie noodzakelijk zijn. Echter, ook in een eerder stadium kan een operatie zinvol zijn om de stand en de functie van de voet te verbeteren. Welk type operatie hangt af van de vorm, soort en ernst van de holvoet.

Als de achtervoet nog goed beweegt, kan er voor een operatie gekozen worden die de belangrijke gewrichten beweeglijk houdt. Door de stand van verschillende botten te veranderen, pezen te verleggen en/of pezen te verlengen kan de balans en de stand verbeterd worden.

Als er sprake is van een pijnlijke, stugge holvoet die gepaard kan gaan met artrose, wordt er meestal voor een operatieve correctie gekozen. Hierbij worden de gewrichten in de achter-, midden- en soms ook voorvoet in een verbeterde stand vastgezet (de zogenaamde arthrodese). Vaak is een verlenging van de achillespees noodzakelijk om de spitsstand te corrigeren.

De nabehandeling van een holvoetoperatie is vrij lang en bestaat meestal uit vier tot zes weken een onbelast onderbeengips en daarna vier tot zes weken een onderbeenloopgips. Daarna volgt een perioden van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. De kracht en conditie van de spieren en pezen rond de enkel en voet worden hierbij geoptimaliseerd.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. Een afspraak is snel gemaakt:

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.