Luchtwegklachten kinderen van 0 tot 4 jaar

Wanneer een kind kind benauwdheidsklachten heeft, leidt dat niet alleen tot bezorgdheid voor u als ouder. Maar het leidt ook tot onzekerheid. Uw huisarts is dan de eerste arts waar u naartoe gaat voor advies. Indien nodig wijst de huisarts u door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Piepen, hoesten en benauwdheid
Als een baby veel hoest en 'zagende' geluidjes maakt, kan dat veroorzaakt worden door een luchtweginfectie. Maar dit betekent nog niet dat er astma in het spel is. Vaak is een virus de boosdoener. Doordat de luchtwegen van een baby nog erg klein zijn, kan zo'n infectie meer klachten geven en langer duren dan bij oudere kinderen.
Ook wanneer een jong kind wordt blootgesteld aan sigarettenrook verlopen virusinfecties vaak heftiger en kan dit voor klachten zorgen die lijken op astma.

Bij kinderen op jonge leeftijd, is het niet altijd duidelijk waardoor klachten van hoesten, "zagen" en piepen veroorzaakt worden. Een goed onderzoek met een diagnose en uitleg door de kinderarts is daarom raadzaam.

In de peuter- en kleuterleeftijd veranderen de klachten meestal. Behalve hoesten kan het kind nu ook last krijgen van benauwdheid en piepende geluiden maken. Deze klachten komen zowel overdag als 's nachts voor. Vaak is dit toe te schrijven aan een verkoudheid. Astmatische peuters hebben vaker last van problemen tijdens natte en koudere maanden van de herfst en de winter. Het kan zelfs voorkomen dat zij de rest van het jaar nergens last van hebben.

Luchtwegklachten polikliniek voor kinderen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z