Terug

Macula degeneratie

Macula degeneratie laat zich het makkelijkst uitleggen als een slijtage of veroudering van het netvlies. Het komt voor bij mensen tussen de 40-80 jaar. Leeftijd lijkt de belangrijkste risicofactor: hoe ouder u wordt, des te groter het risico. Ook zijn andere factoren van invloed als erfelijkheid, voeding, roken en geslacht. Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van macula degeneratie dan mannen.

Er bestaan twee soorten macula degeneratie, een droge en een natte vorm. Bij droge macula degeneratie neemt het zicht geleidelijk af. Natte macula degeneratie kenmerkt zich vaker door een plotse daling van het gezichtsvermogen en/of vervorming van beelden. De aandoening kan leiden tot slechtziendheid.

Wat zijn de symptomen?

Vaatgroei en vocht in het netvlies kunnen ervoor zorgen dat u niet scherp ziet. Ook kunt u vervorming van het beeld waarnemen, dan kan het bijvoorbeeld lijken of de badkamertegels of deuren niet meer recht lopen.      

Ervaren specialisten en modernste apparatuur

Het Maasstad Ziekenhuis beschikt over een moderne polikliniek Oogheelkunde. U wordt hier op een professionele, vriendelijke manier geholpen door ervaren oogartsen binnen de veilige omgeving van een ziekenhuis. Een team van deskundigen staat voor u klaar om u een goede behandeling aan te bieden. Voor de diagnose beschikt de polikliniek onder andere over een OCT apparaat. Dit is een apparaat waarmee de diagnose vaak te stellen is en waarmee resultaat van behandeling te vervolgen is.

Behandeling natte macula degeneratie

Eén van de mogelijke, en tevens meest gebruikte behandeling voor natte macula degeneratie, zijn injecties met een geneesmiddel. Dit middel wordt in het oog geïnjecteerd (zie folder intravitreale injectie onder patiëntenfolders). Het geneesmiddel remt een van de belangrijkste groeifactoren in het oog, namelijk de factor die vaatgroei en vaatlekkage stimuleert.  Remming kan betekenen dat de vaat nieuwvormingen en vaatlekkage in uw oog afnemen of zelfs verdwijnen.

Behandeling droge macula degeneratie

Helaas is er nog geen genezende behandeling voor droge macula degeneratie. Bepaalde voeding en voedingssupplementen kunnen de slijtage vertragen. Het is wel aangetoond dat roken de kans op het krijgen van macula degeneratie vergroot. Indien u zelf iets wilt doen om de kans op het krijgen van macula degeneratie te verkleinen, is stoppen met roken veruit het belangrijkst. Bovendien verkleint het stoppen met roken de kans op vele andere aandoeningen.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.