Terug

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij de myelineschede, die om veel zenuwvezels zit, wordt aangetast. Myeline is een vettige stof die ervoor zorgt dat boodschappen, zenuwimpulsen, sneller worden doorgestuurd. Bij MS is er een verstoring in het systeem en worden de impulsen niet, of veel trager, doorgegeven.

MS-consulent

Er is een verpleegkundig consulent om u - ook na het spreekuur - informatie te geven over de ziekte en alles wat ermee samenhangt.

Er is een verpleegkundig consulent om u - ook na het spreekuur - informatie te geven over de ziekte en alles wat ermee samenhangt.

Overige taken

  • Indien u behoefte heeft aan hulp om de diagnose van een chronische aandoening te verwerken of te leren omgaan met uw ziekte,  kan de consulent u hierbij ondersteunen en waar nodig adviezen geven over hoe om te gaan met de gevolgen van MS.
  • Zo nodig verwijst de consulent u door naar andere hulpverleners, zoals specialist, thuiszorg, gemeente, ziektekostenverzekeraar of fysiotherapie.
  • De consulent kan u inlichtingen geven over patiëntenverenigingen. Zij beschikken over veel informatie met betrekking tot MS en organiseren lotgenotencontact.

Voorbeelden van vragen aan de verpleegkundig consulent zijn gerelateerd aan:

  • de gevolgen van MS voor relatie, gezin en andere sociale contacten;
  • de gevolgen van MS voor werk en opleiding;
  • vergoeding van medicijnen;
  • de mogelijkheden van thuiszorg;
  • de regelingen omtrent vervoer, hulpmiddelen of woningaanpassingen.

Voor wie?

De verpleegkundig consulent is er voor iedereen die MS heeft en behandeld wordt in het Maasstad Ziekenhuis, hun sociale omgeving en hulpverleners. Partners of huisgenoten kunnen er terecht met vragen, alsook degenen die beroepsmatig met MS-patiënten te maken hebben, zoals verpleegkundigen.

Contact

U kunt de verpleegkundig consulent bereiken van maandag t/m donderdag op telefoonnummer: (010) 291 2420.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.