Terug

Platvoet

Er is een grote variatie in de vorm en bouw van een voet. Het ene uiterste is de ‘holvoet’, het andere uiterste de ‘platvoet’. Een exacte definitie van een platvoet is niet te geven. Op kinderleeftijd kan het hebben van platvoeten bij de normale ontwikkeling van de voet horen.

Oorzaken

Er zijn veel aandoeningen die een platvoet kunnen veroorzaken. Door een aangeboren verbinding tussen botjes in de voetwortel kan al op jonge leeftijd een stugge...

Er zijn veel aandoeningen die een platvoet kunnen veroorzaken. Door een aangeboren verbinding tussen botjes in de voetwortel kan al op jonge leeftijd een stugge platvoet ontstaan.

Ook reuma en artrose kunnen door beschadiging van gewrichten leiden tot de vorming van een platvoet. Een niet goed functionerende, ontstoken pees aan de binnenzijde van de enkel kan tevens een oorzaak zijn van een platvoet.

Meestal geven platvoeten geen klachten en hoeven dan ook niet behandeld te worden. Uiteraard zijn goede ondersteunende schoenen altijd belangrijk voor de voet.

De platvoet waar het hier om gaat is simpel gezegd een platte voet met klachten.

Klachten

Als er wel klachten bestaan bij een platvoet, is er meestal sprake van pijn aan de binnenzijde van de enkel/voet. Soms is er ook sprake van pijn aan de buitenkant...

Als er wel klachten bestaan bij een platvoet, is er meestal sprake van pijn aan de binnenzijde van de enkel/voet. Soms is er ook sprake van pijn aan de buitenkant van de enkel als de voet erg scheef staat.

Verder bestaan er vaak klachten van moeheid aan de binnenkant van de voet, zwelling bij belasten en het scheef afslijten van schoenen. Bij een niet goed functionerende pees kan er krachtverlies optreden bij de afzetfase van het lopen.

Platvoet.jpg

Afbeelding 1. Platvoet

Behandeling

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Niet-operatief

Meestal kunnen platvoetklachten met een niet-operatieve behandeling verholpen worden. Vaak zijn goede schoenen voldoende om klachten te verminderen. Ook kan een steunzool, met goede ondersteuning van het zogenaamde lengtegewelf, helpen. Het aanpassen van de belasting en regelmatig rust nemen heeft op pijnklachten een positief effect. Bij een niet goed functionerende, ontstoken, pees kunnen ook ontstekingsremmers of tijdelijk gips effectief zijn.

Als dit onvoldoende verlichting van de pijnklachten geeft, moet de oplossing gezocht worden in aangepaste (orthopedische) schoenen. Dit is echter niet voor iedereen een makkelijk vol te houden behandeling.

Operatief

Een operatie kan nodig zijn als de niet-operatieve behandeling onvoldoende effect heeft of niet meer volgehouden kan worden. Welk type operatie hangt af van de oorzaak van de platvoet.

Als de achtervoet nog goed beweegt, kan er voor een operatie gekozen worden die de belangrijke gewrichten in de achtervoet spaart. Dit is vaak het geval bij een platvoet door een niet goed functionerende, ontstoken, pees. Hierbij wordt dan een combinatie van peesverplaatsingen/peesversterkingen met standsveranderingen van botten gedaan, zonder de belangrijke gewrichten op te heffen. Deze zogenaamde platvoet-reconstructie is een operatie die slechts in een paar klinieken in Nederland verricht wordt. Het Maasstad Ziekenhuis is er hier één van.

Soms is er sprake van een pijnlijke, stugge platvoet. Bijvoorbeeld door artrose/reuma of een langdurig bestaande ernstige platvoet door een niet goed functionerende pees. Er wordt dan meestal voor een operatieve correctie gekozen door de gewrichten in de achtervoet vast te laten groeien in een verbeterde stand. Dit is de zogenaamde triple arthrodese.

De nabehandeling van een platvoetoperatie is vrij lang en bestaat meestal uit vier tot zes weken een onbelast onderbeengips en daarna vier tot zes weken een onderbeenloopgips. Daarna volgt een periode van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. De kracht en conditie van de spieren en pezen rond de enkel en voet worden hierbij geoptimaliseerd.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. Een afspraak is snel gemaakt:

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.