Chronische pijn

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, verdwijnt deze pijn. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan drie maanden blijven bestaan. Artsen hebben geen specifieke oorzaak gevonden of er is wel een specifieke oorzaak, maar geen behandeling mogelijk die de pijn wegneemt. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. De term chronische pijn zegt niet dat het nooit meer over gaat, maar alleen dat de pijn er al gedurende langere tijd (minimaal drie maanden) is.

U ervaart langdurige pijnklachten die effect op uw dagelijks leven hebben en niet over gaan. U bent gemotiveerd om hier verandering in te brengen en zoekt deskundige hulp. Het Maasstad Ziekenhuis biedt een pijnrevalidatieprogramma aan waarbij aandacht besteed wordt aan biologische, psychische en sociale factoren. 

Het doel van de revalidatie is om te begrijpen welke factoren er een rol spelen bij uw klachten en de invloed die u zelf kunt uitoefenen op deze factoren. Hierdoor nemen de klachten een minder grote plek in uw leven in en kunt u hopelijk meer doen, zonder dat de pijn alles in de weg staat. Het primaire doel van de revalidatie is dus niet pijnvermindering maar streven naar een optimaal haalbaar niveau van functioneren. Dit revalidatieprogramma wordt op de polikliniek in Spijkenisse aangeboden. Hoe de revalidatie eruit ziet, kunt u lezen in de stappen van het zorgpad chronische pijn. 

Doorloop de 6 stappen van het zorgpad

Per stap kunt u lezen wat u te wachten staat en hoe u zich het best kunt voorbereiden. Links ziet u eveneens de stappen van het zorgpad.

  1. Verwijzing
  2. De intake
  3. Uw revalidatieteam
  4. De behandeling
  5. Ontslag en nazorg
  6. Praktische informatie