6. Nazorg

Samen naar gezond gewicht

Nacontrole
Het behandeltraject duurt 5 jaar waarin er verschillende controlemomenten zijn. Tijdens deze momenten wordt er bloedonderzoek gedaan, wordt u gewogen en worden uw leefstijl en het effect van de operatie besproken. De eerste nacontrole bij de chirurg, verpleegkundig specialist of physician assistant zal ongeveer 2 à 3 weken na de operatie plaatsvinden.

Voeding
Tijdens de operatie is de maaginhoud verkleind, wat betekent dat u minder kunt eten dan voor de operatie en dat u eerder een verzadigd gevoel ervaart. Het is belangrijk dat u dat gevoel snel leert herkennen, zodat u niet meer voedsel tot u neemt dan gewenst. Dit om gewichtsverlies te bereiken en misselijkheid te voorkomen. U leert het verzadigingsgevoel te herkennen door rustig te eten, goed te kauwen en tussen iedere hap te wachten voordat u de volgende hap neemt. Voor het eten van een warme maaltijd moet u meer tijd uittrekken. Ook voor drinken moet u de tijd nemen. Drink de eerste periode bijv. met een rietje. Om tot een zo goed mogelijk resultaat na de operatie te komen, is het belangrijk dat u de volgende adviezen toepast:

  • Neem de tijd (30 tot 45 minuten) voor een maaltijd;
  • Laat u tijdens het eten niet afleiden;
  • Kauw minimaal 30 keer op een hap voordat u deze doorslikt, wacht na elke hap een paar minuten;
  • Stop met eten en drinken wanneer u een vol gevoel krijgt;
  • Een half uur voor en na de maaltijd niet drinken, ook tijdens de maaltijd niet drinken;
  • Drink minimaal 1,5 liter per dag;
  • Zorg voor regelmaat in uw eetpatroon;
  • Eet 3 keer per dag een maaltijd en 3 keer per dag een tussendoortje;
  • Zorg voor variatie in uw eetpatroon;
  • Gebruik iedere dag, voor de rest van uw leven, een multivitaminen- en mineralentablet.

Een maand na de operatie krijgt u een uitgebreid advies van de diëtist. Tijdens deze afspraak worden de volgende zaken met u besproken: het gewichtsverloop, uw streefgewicht, de intake en mogelijke klachten. Ook kunt u op dit moment vragen stellen als u die heeft. Hierna zijn er nog 3 vervolgafspraken: 2-3 maanden, 5-6 maanden en 12 maanden na de operatie. Steeds zal samen met u worden gekeken naar hoe het gaat. Ook kunt u tijdens deze afspraken bij de diëtist terecht voor persoonlijk advies. Hij of zij begeleidt u graag bij de verandering naar een gezonde leefstijl.

Naast uw persoonlijke afspraken bij de diëtist wordt u ook uitgenodigd voor een groepsbijeenkomst. In deze sessie kunt u met vragen en mogelijke problemen terecht en kunt u uw ervaringen met andere obesitaspatiënten delen. Ook zal er uitleg worden gegeven over het voedingspatroon na een operatie.  

In onderstaande receptenboeken staan voorbeeldrecepten voor maaltijden die u vanaf 2 weken na de operatie mag eten:

Ook is het misschien interessant dit filmpje te bekijken waarin de diëtisten advies geven door het beantwoorden van veelgestelde vragen.

Beweging
Enkele weken na de operatie kunt u starten met het beweegprogramma. Acht weken sport u samen met andere obesitaspatiënten en wordt u begeleid door een van onze bewegingsagogen. U kunt kiezen uit allerlei activiteiten zoals zwemmen, cross fit, nordic walking en krijgt ook een schema voor thuisoefeningen.

Tijdens de eerste sessie krijgt u uitleg over functioneel bewegen; wat is dit, hoe doe je dat en waarom doe je dit? Ook wordt een begintest gedaan om vast te stellen hoe o.a. uw uithouding en spiercapaciteit is. De resultaten van deze test helpen ons te bepalen hoe we u het beste kunnen begeleiden. Op het einde van het beweegprogramma wordt deze test herhaald. De resultaten van deze eindtest worden vergeleken met de begintest zodat u kunt zien wat u in die 8 weken heeft bereikt.

Aan het einde van het beweegprogramma denken we ook graag met u mee over hoe u zelf kunt blijven sporten en waar u dat kunt doen.

In dit filmpje geven de bewegingsagogen uitleg en tips over hoe te bewegen. Ook laten ze een aantal activiteiten zien.

Psychologische ondersteuning
Ook bieden we in de nazorg psychologische hulp en begeleiding als daar behoefte aan is. Soms is de impact van de behandeling bijvoorbeeld groter dan verwacht of speelt de eetdrang weer op. Wij helpen u graag.

In dit filmpje legt een van de psychologen samen met een patiënte uit hoe de psychologisch ondersteuning u kan helpen tijdens het behandelprogramma.

Misschien ook interessant: voorlichtingspresentatie over Zelfbeeld

  1. Verwijzing
  2. Poli en onderzoek
  3. Voorlichting
  4. Opnamegesprek
  5. Operatie
  6. Nazorg