Terug

Basis osteotomie

Bij een basis osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje aan de basis doorgezaagd en van stand veranderd. Dit wordt vastgezet met een plaatje en schroefjes. Ook wordt het kapsel (omhulsel) van het grote teen gewricht gecorrigeerd. De nabehandeling is meestal met een gipsschoentje. Soms moet het plaatje later verwijderd worden. De meest voorkomende reden voor een basis osteotomie is een ernstige scheefstand van de grote teen (Hallux valgus).

De operatie

De operatie duurt ongeveer 40 minuten en wordt uitgevoerd in de operatiekamer.

De operatie duurt ongeveer 40 minuten en wordt uitgevoerd in de operatiekamer.

Van tevoren bespreekt de anesthesist de verdoving of narcose met u. De meeste operaties aan de voet en enkel gebeuren onder algehele narcose of een ruggenprik. Bijna altijd wordt dit gecombineerd met een langwerkende verdoving in de knieholte of rond de enkel om de pijn na de operatie te verminderen. Bovendien zijn er dan tijdens de operatie minder pijnstillers nodig. U krijgt voor de ingreep via het infuus antibiotica toegediend om de kans op een infectie te verkleinen.

De orthopedisch chirurg start de operatie met twee sneetjes in de huid: één tussen de eerste en de tweede teen en één aan de binnenzijde van de voet doorlopend tot de bobbel. Het kapsel (omhulsel van het basisgewricht van de grote teen) wordt aan de kant van de tweede teen losgemaakt om de teen weer recht te krijgen. De bobbel aan de zijkant van uw voet wordt afgezaagd en het eerste middenvoetsbeentje wordt van stand veranderd. De botdelen worden in de gecorrigeerde stand vastgezet met een klein plaatje en schroefjes. Als het nodig is wordt nog een extra correctie in het basiskootje van de grote teen verricht met een zogenaamde Akin osteotomie.Het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen blijft beweeglijk. Het kapsel word ingekort en gehecht om de stand beter te corrigeren en de huid wordt weer gesloten. Op de dag van de operatie wordt een gipsschoentje aangelegd welke gedurende twee weken niet belast mag worden.

basis.jpg

Afbeelding 1. Basis osteotomie

Akin osteotomie

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze...

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze extra ingreep nodig is.

Soms rest er nog enige scheefstand na de correctie van het eerste middenvoetsbeentje. Dit kan met een extra snede in het basiskootje van de grote teen gecorrigeerd worden. Het bot wordt met een krammetje of een schroefje vastgezet. De nabehandeling wordt niet door deze extra ingreep beïnvloed.

Akin.jpg

Afbeelding 2. Akin osteotomie

Nazorg

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Eerste twee weken

De eerste twee weken na de operatie mag u de voet niet belasten. Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie de voet zoveel mogelijk hoog te houden om zwelling en pijn te voorkomen. Het beste werkt dit als u op de bank of in bed enkele kussens onder uw onderbeen plaatst. Ook al hebt u wellicht het idee dat het niet nodig is: we raden u zeer aan dit de eerste dagen wel te doen. Daarnaast is het belangrijk om de enkel en tenen zoveel mogelijk te bewegen. Dit doet u het beste door de tenen en de voet naar uw gezicht toe te trekken en weer weg te duwen (alsof u gas geeft in een auto). Dit verkleint de kans op trombose.

Van de anesthesist heeft u pijnstilling voorgeschreven gekregen. Wees niet bang om dit te gebruiken. Deze operatie kan veel napijn geven en daarom schrijven we ook deze pijnstillers voor.

Na twee weken

Na twee weken komt u voor controle op de gipskamer om het gipsverband en eventuele hechtingen te laten verwijderen. Soms wordt de wond met oplosbare hechtingen gesloten en hoeven deze niet verwijderd te worden.

Op de gipskamer krijgt u een gipsschoentje waar u op mag gaan lopen. Ook ná de eerste twee weken kan het prettig zijn om uw voet nog regelmatig hoog te houden als u merkt dat bij het lopen de voet gaat kloppen of dik wordt.

Na zes weken

Zes weken na de operatie komt u op controle. Dan wordt het gips verwijderd en wordt een röntgenfoto gemaakt van de voet om de stand en de botgenezing te controleren. Als de voet niet pijnlijk is bij belasting en de röntgenfoto goede botgenezing laat zien, mag u de voet zonder bescherming gaan belasten en mag u een ruime zachte schoen dragen. Alleen ’s nachts dient u nog een spalk voor de grote teen te dragen.

Piekbelasting, zoals bij rennen en springen, dient u tot drie maanden na de operatie te vermijden.

Patiëntenfolder

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de basis osteotomie bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de basis osteotomie bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.