Terug

Enkelarthrodese

Deze ingreep heft de beweeglijkheid van het enkelgewricht op. Dit gebeurt door de botten aan elkaar vast te maken. Met schroeven of soms met een pen worden de botten in de juiste positie vastgezet totdat ze helemaal aan elkaar gegroeid zijn. De resultaten van deze ingreep zijn zeer goed. Hoewel het gewricht niet meer normaal te gebruiken is, vermindert de pijn aanzienlijk. Hierdoor neemt uw bewegingsvrijheid toe, ondanks de stijve enkel. Twee algemene misvattingen zijn dat er met een enkelarthrodese een zeer mankend looppatroon ontstaat én dat er geen auto gereden meer zou kunnen worden. Dat is dus niet waar. Het looppatroon verandert nauwelijks en verbetert vaak, juist omdat de pijn verdwijnt. Ook autorijden is na het vastzetten van de enkel mogelijk.

Arthrodese of prothese

Of u in aanmerking komt voor een enkelarthrodese of enkelprothese is van verschillende factoren afhankelijk.

Of u in aanmerking komt voor een enkelarthrodese of enkelprothese is van verschillende factoren afhankelijk.

Dit hangt onder andere af van de leeftijd, stand van de enkel, oorzaak van de artrose en of er sprake is van dubbelzijdige of enkelzijdige enkelartrose.

Het voordeel van een enkelarthrodese is dat voor de rest van het leven de pijn van de artrose is opgelost. Het nadeel is natuurlijk dat de beweeglijkheid van het enkelgewricht nul is. En er kan na tientallen jaren overbelasting en slijtage van de achter- en middenvoetsgewrichten optreden.

Het voordeel van een enkelprothese is dat beweeglijkheid van het enkelgewricht blijft bestaan. Het nadeel is dat dit een tijdelijke oplossing is. In het algemeen is met een enkelarthrodese het beoefenen van meer sporten toegestaan dan met een enkelprothese.

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat hoe jonger de patiënt is en hoe hoger het activiteitenniveau, er eerder gekozen wordt voor een enkelarthrodese. Overigens kiest de orthopedisch chirurg natuurlijk de behandeling in overleg met u, nadat voor- en nadelen besproken en gewogen zijn.

null
null
U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.