Terug

Enkelprothese

In sommige gevallen is een goede oplossing voor de klachten van enkelartrose het plaatsen van een kunstgewricht: een totale enkelprothese. Deze ingreep bestaat al tientallen jaren, maar was tot ongeveer twaalf jaar geleden nog niet zo succesvol als de totale heup- of knieprothese. De totale heup- of knieprothese is veel eerder ontwikkeld en overigens weten we van alle kunstgewrichten dat deze uiteindelijk slijten en/of los kunnen raken, waarmee de pijn terug kan keren. Toch zijn sinds midden jaren negentig de zogenaamde ‘derde generatie’ enkelprothesen ontwikkeld met aanzienlijk betere resultaten. De moderne enkelprothesen zijn ongecementeerd: ze groeien vast in het bot. De overlevingsduur van deze prothesen is nu gemiddeld 85% na tien jaar. Hoewel het altijd nog mogelijk is om ná een losgelaten of versleten enkelprothese deze óf te wisselen (een zogenaamde ‘revisie operatie’) óf het enkelgewricht alsnog vast te zetten, is dit vaak technisch lastig en in ieder geval moeilijker dan wanneer meteen voor een arthrodese (vastzetten van de enkel) gekozen was.

Arthrodese of prothese

Of u in aanmerking komt voor een enkelarthrodese of enkelprothese is van verschillende factoren afhankelijk.

Of u in aanmerking komt voor een enkelarthrodese of enkelprothese is van verschillende factoren afhankelijk.

Dit hangt onder andere af van de leeftijd, stand van de enkel, oorzaak van de artrose en of er sprake is van dubbelzijdige of enkelzijdige enkelartrose.

Het voordeel van een enkelarthrodese is dat voor de rest van het leven de pijn van de artrose is opgelost. Het nadeel is natuurlijk dat de beweeglijkheid van het enkelgewricht nul is. En er kan na tientallen jaren overbelasting en slijtage van de achter- en middenvoetsgewrichten optreden.

Het voordeel van een enkelprothese is dat beweeglijkheid van het enkelgewricht blijft bestaan. Het nadeel is dat dit een tijdelijke oplossing is. In het algemeen zijn met een enkelarthrodese meer sporten toegestaan dan met een enkelprothese.

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat hoe jonger de patiënt is en hoe hoger het activiteitenniveau, er eerder gekozen wordt voor een enkelarthrodese. Overigens kiest de orthopedisch chirurg natuurlijk de behandeling in overleg met u, nadat voors en tegens besproken en gewogen zijn.

null
null
U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.