Terug

Gastric bypass

Bij de gastric bypass operatie wordt het bovenste deel van de maag verkleind tot een inhoud van ongeveer 15 cc. Vervolgens wordt een deel van de dunne darm aangesloten op de nieuwe, kleine maag. Hiermee wordt het deel van de dunne darm dat bepaalde voedingsstoffen opneemt, omgeleid. De spijsverteringssappen uit maag, lever en alvleesklier komen pas op een later moment in contact met de voedingsstoffen waardoor de opname van voedingsstoffen vermindert. Een andere oorzaak van het gewichtsverlies is dat er maar een kleine hoeveelheid voedsel kan worden gegeten. Bij deze operatie wordt niets van de maag en darmen weggehaald.

Resultaten van de operatie

In de eerste twaalf maanden na de operatie treedt het meest gewichtsverlies op. Het is voor de operatie niet te voorspellen hoeveel en hoe snel u gewicht zult...

In de eerste twaalf maanden na de operatie treedt het meest gewichtsverlies op. Het is voor de operatie niet te voorspellen hoeveel en hoe snel u gewicht zult verliezen.

Het percentage gewicht dat u kunt verliezen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Leeftijd;
  • Gewicht voor de operatie;
  • Algemene gezondheid;
  • Soort bariatrische operatie;
  • Wel of niet gaan sporten;
  • Opvolgen van voedingsadviezen;
  • In staat zijn tot verandering van leefstijl;
  • Steun van familie en/of vrienden;
  • Motivatie.

Gemiddeld verliest u na een gastric bypass ongeveer 60-65% van het overgewicht.

Mensen met een hogere body mass index (BMI) hebben de neiging om meer gewicht te verliezen dan mensen met een lagere BMI. Echter, personen met een lagere BMI zullen een groot percentage van het overgewicht kwijtraken en hun ideaalgewicht beter kunnen benaderen. Mensen met Diabetes type 2 verliezen over het algemeen iets minder gemakkelijk lichaamsgewicht dan mensen zonder Diabetes type 2.

Toch is chirurgie een effectieve methode om de gezondheidsproblemen ten gevolge van ernstig overgewicht te verbeteren en onder controle te houden. Zo is er bij mensen met Diabetes type 2 misschien sprake van minder gewichtsverlies maar is er vaak wel een uitstekende verbetering van hun diabetes merkbaar.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.