Terug

Lapidus procedure

Bij een lapidus procedure wordt het eerste middenvoetsbeentje in de middenvoet van stand veranderd in het gewrichtje met het eerste voetwortelbeentje. Dit wordt vastgezet met twee schroefjes. Ook wordt het kapsel (omhulsel) van het grote teen gewricht gecorrigeerd. De nabehandeling is met een gipsschoentje. De schroefjes worden diep in het bot ingebracht en hoeven meestal niet meer verwijderd te worden. De meest voorkomende reden voor een lapidus procedure is een zeer ernstige scheefstand van de grote teen (Hallux valgus).

De operatie

De operatie wordt uitgevoerd in de operatiekamer en duurt ongeveer 45 minuten.

De operatie wordt uitgevoerd in de operatiekamer en duurt ongeveer 45 minuten.

Van tevoren bespreekt de anesthesist de verdoving of narcose met u. De meeste operaties aan de voet en enkel gebeuren onder algehele narcose of een ruggenprik. Bijna altijd wordt dit gecombineerd met een langwerkende verdoving in de knieholte of rond de enkel om de pijn na de operatie te verminderen. Bovendien zijn er dan tijdens de operatie minder pijnstillers nodig. U krijgt voor de ingreep via het infuus antibiotica toegediend om de kans op een infectie te verkleinen.

De orthopedisch chirurg start de operatie met 2 sneetjes in de huid: één in de bovenkant van de voet bij het eerste middenvoetsbeen en één bij de bobbel van de grote teen. Het gewricht tussen de voetwortel en de middenvoet wordt vastgezet, zodat het eerste middenvoetsbeentje meer naar buiten komt te staan en de bobbel verdwijnt. De voorvoet wordt hierdoor smaller. Het middenvoetsgewricht wordt vastgezet met 2 schroeven. Ook wordt het kapsel (omhulsel), dat om het gewricht heen zit, ingekort. Als het nodig is wordt nog een extra correctie in het basiskootje van de grote teen verricht met een zogenaamde Akin osteotomie. De huid wordt gehecht en er wordt een gipsschoentje aangelegd.

Lapidus.jpg

Afbeelding 1. Lapidus procedure

Akin osteotomie

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze...

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze extra ingreep nodig is.

Soms rest er nog enige scheefstand na de correctie van het eerste middenvoetsbeentje. Dit kan met een extra snede in het basiskootje van de grote teen gecorrigeerd worden. Het bot wordt met een krammetje of een schroefje vastgezet. De nabehandeling wordt niet door deze extra ingreep beïnvloed.

Akin.jpg

Afbeelding 2. Akin osteotomie

Nazorg

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Eerste twee weken

De eerste twee weken na de operatie mag u de voet niet belasten. Het is heel belangrijk om de eerste dagen na de operatie de voet zoveel mogelijk hoog te houden om zwelling en pijn te voorkomen. Het beste werkt dit als u op de bank of in bed enkele kussens onder het onderbeen plaatst. Ook al hebt u wellicht het idee dat het niet nodig is: we raden u zeer aan dit de eerste dagen wel te doen. Wel is het belangrijk om de enkel en tenen zoveel mogelijk te bewegen. Dit doet u het beste door de tenen en de voet naar uw gezicht toe te trekken en weer weg te duwen (alsof u gas geeft in een auto). Dit verkleint de kans op een trombose.

Na twee weken

Na twee weken komt u voor controle op de gipskamer om het gipsverband te verwijderen en om eventuele hechtingen te verwijderen. Soms wordt de wond met oplosbare hechtingen gesloten.

Op de gipskamer krijgt u een gipsschoentje waar u op mag gaan lopen. Ook ná de eerste twee weken kan het prettig zijn om uw voet nog regelmatig hoog te houden als u merkt dat bij het lopen de voet gaat kloppen of dik wordt.

Na acht weken

Acht weken na de operatie komt u weer op controle. Dan wordt het gipsschoentje verwijderd en wordt een röntgenfoto gemaakt van de voet om de stand en de botgenezing te controleren.

Als de voet niet pijnlijk is bij belasting en de röntgenfoto laat goede botgenezing zien, mag u de voet zonder bescherming gaan belasten en mag u een ruime zachte schoen dragen. Alleen ’s nachts dient u nog een spalk voor de grote teen te dragen. Piekbelasting, zoals bij rennen en springen, dient u tot drie maanden na de operatie te vermijden.

Patiëntenfolder

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de lapidus procedure bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de lapidus procedure bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.