Terug

Scarf osteotomie

Bij een scarf osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje in de middenvoet in de lengte doorgezaagd en van stand veranderd. Dit wordt vastgezet met twee schroefjes die diep in het bot ‘begraven’ worden. Ook wordt het kapsel (omhulsel) van het basisgewricht van de grote teen gecorrigeerd. Bij deze behandeling is meestal geen gips nodig. U krijgt een verband welke de grote teen in de juiste stand houdt. Na twee weken krijgt u een grote teenspalk en een speciale hakschoen. De meest voorkomende reden voor deze operatie is een matige tot ernstige scheefstand van de grote teen (Hallux valgus).

De operatie

Deze operatie duurt ongeveer 30 minuten en wordt uitgevoerd in de operatiekamer.

Deze operatie duurt ongeveer 30 minuten en wordt uitgevoerd in de operatiekamer.

Van tevoren bespreekt de anesthesist de verdoving of narcose met u. De meeste operaties aan de voet en enkel gebeuren onder algehele narcose of een ruggenprik. Bijna altijd wordt dit gecombineerd met een langwerkende verdoving in de knieholte of rond de enkel om de pijn na de operatie te verminderen. Bovendien zijn er dan tijdens de operatie minder pijnstillers nodig. U krijgt voor de ingreep via het infuus antibiotica toegediend om de kans op een infectie te verkleinen.

De orthopedisch chirurg start de operatie met een huidsnede en het openen van het kapsel (omhulsel van het basisgewricht van de grote teen). De bobbel aan de zijkant van uw voet wordt afgezaagd en de teen wordt in de juiste, rechte stand gezet. Dit doet de orthopedisch chirurg door het eerste middenvoetsbeentje van stand te veranderen. Het bot wordt vastgemaakt met twee schroefjes die in het eerste middenvoetsbeentje worden 'begraven'. Als het nodig is, wordt nog een extra correctie in het basiskootje van de grote teen verricht met een zogenaamde Akin osteotomie.Het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen blijft beweeglijk. Het kapsel word ingekort en gehecht om de stand beter te corrigeren. De huid wordt weer gehecht. Op de operatiekamer wordt een druk- en steunverband aangelegd welke tot het bezoek aan de gipskamer moet blijven zitten.

scarf.jpg

Afbeelding 1. Scarf osteotomie

Akin osteotomie

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze...

Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze extra ingreep nodig is.

Soms rest er nog enige scheefstand na de correctie van het eerste middenvoetsbeentje. Dit kan met een extra snede in het basiskootje van de grote teen gecorrigeerd worden. Het bot wordt met een krammetje of een schroefje vastgezet. De nabehandeling wordt niet door deze extra ingreep beïnvloed.

Akin.jpg

Afbeelding 2. Akin osteotomie

Nazorg

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Wat kunt u verwachten na de operatie? Hieronder vindt u informatie over de eerste weken na de operatie.

Eerste twee weken

De eerste twee weken na de operatie mag u de voet niet belasten. Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie de voet zoveel mogelijk hoog te houden om zwelling en pijn te voorkomen. Het beste werkt dit als u op de bank of in bed enkele kussens onder uw onderbeen plaatst. Ook al hebt u wellicht het idee dat het niet nodig is: we raden u zeer aan dit de eerste dagen wel te doen. Daarnaast is het belangrijk om de enkel en tenen zoveel mogelijk te bewegen. Dit doet u het beste door de tenen en de voet naar uw gezicht toe te trekken en weer weg te duwen (alsof u gas geeft in een auto). Dit verkleint de kans op trombose.

Van de anesthesist heeft u pijnstilling voorgeschreven gekregen. Wees niet bang om dit te gebruiken. Deze operatie kan veel napijn geven en daarom schrijven we ook deze pijnstillers voor.

Na twee weken

Na twee weken komt u voor controle op de gipskamer om het drukverband en eventuele hechtingen te laten verwijderen. Op de gipskamer krijgt u een spalkje aangemeten. Dit spalkje is afneembaar, zodat u dagelijks oefeningen met uw grote teen kunt uitvoeren. Uw arts of gipsmeester zal hiervoor instructies geven. Zo blijft de grote teen beweeglijk en minder stijf. Dat maakt lopen later weer makkelijker.

Ook krijgt u een speciale hakschoen. Met deze hakschoen mag u volledig belast lopen. De schoen zorgt ervoor dat u uw voorvoet niet te veel kan belasten.

Ook ná de eerste twee weken kan het prettig zijn om uw voet nog regelmatig hoog te houden als u merkt dat bij het lopen de voet gaat kloppen of dik wordt.

Na zes weken

Zes weken na de operatie komt u op controle. Dan wordt een röntgenfoto gemaakt van de voet om de stand en de botgenezing te controleren. Als de voet niet pijnlijk is bij belasting en de röntgenfoto laat goede botgenezing zien, mag u de voet gaan belasten en mag u een ruime zachte schoen dragen. Vaak wordt dan alleen nog voor de nacht een spalk voor de grote teen geadviseerd. Deze wordt dan voor u gemaakt.

Het kan nog meerdere weken duren voordat u weer de gewenste schoenen kunt dragen. Fysiotherapie is in principe niet nodig als u dagelijks de grote teen zelf oefent. Piekbelasting, zoals bij rennen en springen, dient u tot drie maanden na de operatie te vermijden.

Patiëntenfolder

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de scarf osteotomie bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Hieronder vindt u de link naar de patiëntenfolder over de scarf osteotomie bij een Hallux valgus (scheefstand grote teen).

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.