08-10-2015

Burgemeester en wethouders Barendrecht op bezoek bij indrukwekkende Centrale Sterilisatie Afdeling Maasstad Ziekenhuis

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barendrecht bezocht dinsdagmiddag 6 oktober de moderne Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Maasstad Ziekenhuis. Dit was in het kader van de ronde die het college doet langs vernieuwende – unieke - bedrijven in de gemeente.

Zorgvuldige sterilisatie medische instrumenten

In het gebouw in het Vaanpark IV in Barendrecht steriliseert de CSA op vakkundige wijze medische hulpmiddelen en instrumenten die zijn gebruikt bij operaties en medische onderzoeken. Manager Patrick Molendijk: “Na desinfectie en zorgvuldige controle worden de instrumenten volgens een strikt protocol ingepakt om vervolgens te worden gesteriliseerd. Per jaar verwerken we ruim 110.000 instrumentensets en 125.000 losse instrumenten. Dit gebeurt volgens zeer strenge kwaliteitsvoorschriften.”

Vakkundig sterilisatieproces

De burgemeester en wethouders kregen alle stappen van het sterilisatieproces te zien. Op die manier kregen ze een goed beeld van de deskundigheid waarmee speciaal opgeleide medewerkers de medische hulpmiddelen en operatie instrumenten voorspoelen en reinigen, heel secuur controleren, complete sets met operatie instrumenten samenstellen, deze verpakken en vervolgens bijna een uur steriliseren - onder hoge druk – met stoom die wordt opgewekt in het indrukwekkende ketelhuis.

Foto: Patrick Molendijk geeft in de CSA uitleg aan het college over het sterilisatieproces

Steriele opslag en transport

Hierna kreeg het college een rondleiding in het magazijn waar de gereinigde instrumentensets steriel worden opgeslagen. Daar worden ook de grote roestvrijstalen karren samengesteld voor operaties met instrumentensets, inclusief wegwerpmiddelen als infuuslijnen, katheters en afdekmateriaal. Iedere dag brengt een vrachtwagen de gesteriliseerde materialen naar het ziekenhuis.

Na afloop van het bezoek zei burgemeester Jan van Belzen namens het college: “Dit is een uniek bedrijf. Wij zijn onder de indruk van de professionaliteit en met hoeveel zorg er wordt toegewerkt naar de behandeling van de patiënten in het ziekenhuis.”

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum.