18-09-2015

Spelen met robot tijdens Dag van de Urologie in Maasstad Ziekenhuis

Op vrijdag 18 september werd de Dag van de Urologie gehouden in het Maasstad Ziekenhuis. De dag werd goed bezocht. Onder andere de ‘da Vinci robot’, die was opgesteld in de centrale hal van het ziekenhuis, trok veel bekijks.

Ervaren robotchirurgen demonstreerden hoe de operatierobot gebruikt wordt voor urologische, oncologische aandoeningen (kanker aan de urinewegen). Bezoekers mochten ook even plaatsnemen achter het bedieningspaneel van de robot. “Bijzonder om achter de robot te zitten, waarmee ik veertien dagen geleden ben geopereerd aan mijn nier, en deze nu zelf te bedienen”, zegt de heer Van den Akker.

Foto: de heer Van den Akker bedient da Vinci robot

Beeld en uitleg

Met speciale videobrillen hadden bezoekers, die niet achter het bedieningspaneel zaten, hetzelfde scherpe zicht als de robotchirurg tijdens een operatie. Door de bril kreeg de heer Ranke een beeld van wat hem over een aantal weken te wachten staat: “Ik sta gepland voor een operatie met behulp van de robot. Het is fijn om letterlijk te kunnen zien wat dit inhoudt en wat er dan zoal gebeurt.”

Foto: de heer Ranke met videobril op

Yolanda Moonen en Paula Karthous van Stichting OOK (voor optimale ondersteuning bij kanker) konden op deze dag veel bezoekers vertellen over wat de stichting kan doen voor mensen met kanker. “We hebben veel zinvolle en fijne gesprekken gehad met de aanwezigen. Het is goed om mensen uit te kunnen leggen dat wij als stichting een luisterend oor bieden, maar ook specifieke activiteiten aanbieden om aan deel te nemen. We hopen zo de drempel te verlagen om bij onze stichting naar binnen te lopen.” Naast Stichting OOK waren er medewerkers van de ProstaatKankerStichting en een oncologieverpleegkundige aanwezig om de vele vragen van bezoekers te beantwoorden.

Veel belangstelling voor presentaties van urologen

Er waren ook veel geïnteresseerden voor de presentaties van urologen Sjoerd Klaver en Melanie Gan, waarbij de meest voorkomende klachten, onderzoeken en behandelingen bij prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker uitgebreid werden besproken. De Dag van de Urologie valt binnen de ‘Europese Week van de Urologie’. Deze week is een initiatief van de EAU (European Association of Urology), waarbij aandacht wordt gevraagd voor urologische, oncologische aandoeningen.

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. De urologen van de vier ziekenhuizen doen dat in de vorm van ‘Urologen Beneden de Maas’.