28-09-2015

Stichting Roparun schenkt gloednieuwe hoofdhuidkoeler aan afdeling Oncologie

Oktober staat landelijk in het teken van borstkanker. Dankzij een schenking van Stichting Roparun kunnen patiënten in het Maasstad Ziekenhuis die chemotherapie ondergaan, gebruikmaken van een nieuwe hoofdhuidkoeler.

“De koeler draagt bij aan een betere kwaliteit van leven tijdens een zware periode. Het vermindert de kans op haaruitval of kan dit zelfs helemaal voorkomen. De meeste patiënten verdragen hoofdhuidkoeling goed.”, vertelt Alcinda Inacio, onco-hematologie verpleegkundige.

De hoofdhuid wordt gekoeld met een koelkap die op het hoofd wordt geplaatst. Deze kap is verbonden aan een koelapparaat. De temperatuur van de hoofdhuid neemt hierdoor af tot ongeveer 15-25 °C. Door de koeling gaan de bloedvaatjes naar de haarwortels samenknijpen. Hierdoor is er tijdelijk een verminderde bloedvoorziening en daarmee ook geen toevoer van chemomiddelen naar de haarwortels. Dit principe zorgt er in veel gevallen voor, dat de haarwortel niet beschadigd raakt en niet afbreekt, waardoor kaalheid kan worden voorkomen.