21-12-2016

Elk (ziek) kind heeft een knuffel nodig

De medewerkers en de kinderen in het Maasstad Ziekenhuis zijn heel blij dat dit jaar de DaDa knuffels die zijn ingezameld tijdens de DSW Bruggenloop geschonken zijn aan het Maasstad Ziekenhuis. Zo kunnen we alle kinderen die zijn opgenomen en die een knuffel nodig hebben er één geven.

Eerste wens uit de wensboom voor kinderen komt uit!

Romy van acht jaar mocht meehelpen de knuffels uit te delen. Zij had vorige week een wens in de wensboom voor kinderen gehangen. “Ik was in het Maasstad Ziekenhuis. Toen we naar huis gingen zagen we de wensboom. Ik vond het een leuk idee om alle kinderen in het ziekenhuis een cadeautje te geven. Dus die wens heb ik opgehangen.”

Overhandiging knuffels DaDa

Samen met Stichting DaDa en de mensen van de DSW Bruggenloop heeft Romy de knuffels rondgebracht op de Dagbehandeling, Spoedeisende Hulp, afdeling Kindergeneeskunde, Neonatologie en het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.

Persoonlijke verhalen van medewerkers

Dat knuffels in ons ziekenhuis geen overbodig luxe zijn, ondervinden onze medewerkers dagelijks. Ze zien vele kinderen die hun zorg hard nodig hebben. Deze kinderen blijven je bij en maken soms grote indruk op de zorgmedewerkers. Een knuffel biedt de kinderen troost in hun moeilijke tijden.

“Trots op hoe kinderen omgaan met de situatie”

Op de Spoedeisende Hulp komen kinderen vaak onverwachts en heel ziek binnen. Verpleegkundige Diana van der Sluijs werkt op de Spoedeisende Hulp. “Onlangs kwamen een moeder en een kind van vier jaar binnen met twee ambulances. Zij hadden een ongeluk gehad op de fiets op weg naar school. Gelukkig hadden we voldoende ruimte en konden we zowel moeder als kind op de Spoedeisende Hulp opvangen. Beiden moesten direct goed worden nagekeken. Gelukkig bleek al snel dat het jongetje niets mankeerde. Maar zijn moeder moest eerst nog allerlei onderzoeken ondergaan, voordat de kleine man haar weer kon zien. Tot de tijd dat de andere familie van hem was gearriveerd, hebben we het jongetje verwend met een knuffel en kleine cadeautjes. Wat een stoer mannetje was dit toch! Zoals hij de onderzoeken toe liet en hoe hij omging met alles wat er was gebeurd die ochtend. Dan ben je zelf ook trots op zo’n kindje en ben je blij dat je hem even kunt verwennen! Gelukkig konden moeder en kind weer snel naar elkaar toe en viel het letsel uiteindelijk mee.”

“Geen kind is te oud voor een knuffel”

Esther Clarisse, verpleegkundige op de Dagbehandeling in het Maasstad Ziekenhuis: “Elke dag komen hier kinderen die worden geopereerd, bijvoorbeeld aan hun oren of amandelen. Een relatief kleine ingreep, maar onderschat niet wat voor  impact het heeft op kinderen en ouders. Omdat de opname op de Dagbehandeling is gepland, hebben kinderen vaak hun eigen knuffel bij zich. Toch was er kort geleden een meisje van acht jaar dat haar knuffel thuis had gelaten. Ze vond zichzelf te groot om haar knuffel mee te nemen. Toen ik haar hoorde huilen, liep ik naar haar toe en vroeg haar of ze pijn had. Ze vertelde uiteindelijk dat ze haar knuffel miste. Ik heb haar toen een nieuwe knuffel van het ziekenhuis gegeven. Eerst wilde het meisje de knuffel alleen vasthouden voor de operatie. Daarna had ze hem niet meer nodig zei ze. Maar bij het naar huis gaan, hield ze hem stevig vast en keek ze me met vragende ogen aan. Natuurlijk had deze knuffel nu een nieuwe vriendin gevonden. Die haal je niet meer uit elkaar! Het meisje ging met een grote glimlach en de knuffel in haar armen naar huis.”

“De verbandwissels vallen echt niet mee”

Pedagogisch hulpverlener Nathalie Zwaard begeleidt kinderen op het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. “We zien helaas heel veel kinderen op het Brandwondencentrum. Verbrandingen door hete vloeistoffen, kaarsen of ander vuur. De verzorging van brandwonden is pijnlijk. Een jongetje van drie jaar dat afgelopen jaar was opgenomen, moest nog maanden lang in dagbehandeling, omdat zijn wonden maar niet dicht wilden gaan. Deze wondzorg was verschrikkelijk voor hem. Hij huilde veel en had ontzettende pijn. Tijdens de wondzorg zijn de pedagogisch hulpverleners er om hem en zijn ouders te begeleiden en af te leiden. We hebben veel bewondering voor zijn ouders die hem al die tijd zo goed hebben bijgestaan. Zijn wonden zijn nu gelukkig dicht. Onlangs liep hij vrolijk en enthousiast het Brandwondencentrum op. Met een grote glimlach gaf hij alle verpleegkundigen een high five! Het doet ons dan zo goed om te zien dat het goed met hem gaat! Juist voor deze kinderen, zijn knuffels een geschenk.”

We zijn Stichting DaDa en de DSW Bruggenloop heel dankbaar dat we dankzij hen onze stoere, lieve, angstige en vrolijke kinderen een knuffel kunnen geven wanneer zij die zó hard nodig hebben!