29-01-2016

JINC Baas van Morgen zet leerlingen voor één dag op stoel bestuurder Maasstad Ziekenhuis

Eén dag de baas zijn van het Maasstad Ziekenhuis, dat wilden Isabella Venhuizen en Tristan van Brummen - leerlingen van groep 8 van de Elisabethschool in Rotterdam-Zuid - wel. Bestuurder Peter Langenbach stelde donderdag 28 januari zijn plek beschikbaar en gaf ze daarmee een indrukwekkend kijkje in de ziekenhuiswereld.

Doel Baas van Morgen
Tijdens ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC, nemen leerlingen voor een dag het roer over van de top van Nederland. Kinderen - die opgroeien in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid - ervaren die dag hoe het is om de leiding te hebben van een succesvolle organisatie en doen daarmee een waardevol contact voor het leven op. Met deze ‘super bliksemstage’ wil JINC laten zien dat een goede start op de arbeidsmarkt voor iedereen belangrijk is. Een netwerk en een rolmodel kunnen daarbij helpen. Het Maasstad Ziekenhuis draagt hieraan graag haar steentje bij.

“Een kind een dag op de stoel van de baas levert twee vliegen in één klap: verfrissende ideeën voor een bedrijf en een onvergetelijke ervaring voor een kind”, zegt Daniël Roos (directeur JINC). “Het biedt een kind de kans om zijn of haar perspectief te verbreden.”

Druk programma
Vol energie gingen Isabella en Tristan gisterochtend aan de slag als ‘Baas van Morgen’, waarbij ze konden laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze schoven onder andere aan bij vergaderingen, mochten in de ambulance kijken, de röntgenafdeling op en certificaten uitdelen tijdens de diplomering van de verpleegkundigen. De medische termen vonden Isabella en Tristan wel wat ingewikkeld: "Nog een vergadering? Dan in kindertaal, hè? Jullie spraken net een andere taal, grote mensentaal." Aan het eind van de dag werden de leerlingen - vol inspiratie - weer ‘ontslagen’ uit het ziekenhuis. Isabella: "Ik vond het echt een superleuke dag." Tristan: "Ja, we hebben veel geleerd en Peter is mijn nieuwe beste vriend."

JINC
Ieder kind verdient een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. JINC zet zich daarom in voor kinderen tussen de acht en zestien jaar die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Elk kind heeft dromen en talenten, maar als je opgroeit in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid, krijg je nauwelijks kans om deze waar te maken en sta je er vaak alleen voor. JINC geeft deze kinderen een kans op een betere toekomst. Zij leren solliciteren, maken kennis met verschillende beroepen en ontdekken samen met een coach welk werk bij hun mogelijkheden en talent past. Jaarlijks bereikt JINC ruim 39.000 leerlingen van de basisschool en het vmbo. JINC is een non-profit organisatie die grotendeels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en heeft kantoren in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Kennemerland, Almere, Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.

Bestuurslid Peter Langenbach en twee leerlingen

Leerlingen Tristan en Isabella met bestuurder Peter Langenbach voor de ingang van het Maasstad Ziekenhuis