12-01-2016

Robot Expertisecentrum internationaal erkend als opleidingscentrum voor robotgeassisteerde operaties

Het Robot Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is internationaal erkend als opleidingscentrum voor urologen die robotgeassisteerde operaties uit willen voeren. De komende vijf jaar is het Robot Expertisecentrum officieel benoemd tot ‘ERUS Robotic Training Centre’. Slechts vier ziekenhuizen in Nederland en zestien ziekenhuizen in Europa ontvingen deze certificering van de European Board of Urology en European School of Urology.

Twee da Vinci Robot systemen

Het Maasstad Ziekenhuis beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over twee da Vinci Robot systemen. Deze twee systemen kunnen gekoppeld worden, zodat het mogelijk is om medisch specialisten veilig op te leiden. De medisch specialist in opleiding kan meekijken en onder directe supervisie opereren. Uroloog Klaver van het Maasstad Ziekenhuis is in 2010 al officieel benoemd tot opleider (proctor). Hij is bevoegd om scholing te geven aan medisch specialisten van andere ziekenhuizen met een da Vinci Robot.

Dokter Klaver

Dokter Klaver leidt medisch specialisten op in het uitvoeren van robotgeassisteerde operaties.

Meer dan 3.000 operaties met de da Vinci Robot

Het Maasstad Ziekenhuis was in 2009 één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gebruik maakte van de da Vinci Robot bij operaties van prostaatkanker, nierkanker en vernauwing van het nierbekken en endeldarmkanker. De afgelopen jaren heeft het Robot Expertisecentrum meer dan 3.000 ingrepen – waarvan 2.600 urologische operaties – met behulp van de da Vinci Robot uitgevoerd en is hiermee koploper in Nederland. Meer recentelijk worden in het Maasstad Ziekenhuis ook veelvuldig operaties van onder meer blaaskanker, baarmoederkanker, longkanker en slokdarmkanker met de robot verricht.