18-01-2017
Terug

Hoogstaand kennisdeling congres Maasstad Ziekenhuis ‘Alles op één grote hoop’ groot succes

Op dinsdag 17 januari vond het druk bezochte congres ‘Alles op één grote hoop’ – georganiseerd door het Maasstad Ziekenhuis – plaats in De Kuip. Tijdens het congres werden meerdere presentaties en workshops gegeven over problemen met de stoelgang, ook wel ‘defecatie’ genoemd. Het doel was kennis over ontlastingsproblematiek samen te brengen, uit te wisselen en elkaar te inspireren. Zowel de ontlastingsproblematiek van kinderen als volwassenen werd besproken. Dat maakte het congres bijzonder. Er waren 300 mensen uit het hele land aanwezig en daarmee was het congres volgeboekt. De deelnemers waren zorgprofessionals die – een deel van – de behandeling van patiënten met defecatie uitvoeren. Het betreft MDL-artsen (maag-darm-lever), chirurgen, kinderartsen, huisartsen, gynaecologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, bekkenfysiotherapeuten en diëtisten.

Multidisciplinair denken en handelen
Ontlastingsproblematiek heeft invloed op het leven van de patiënt. Sterker nog, het kan invaliderend zijn en het sociaal functioneren beïnvloeden. Bovendien rust op problemen met de stoelgang nog steeds een taboe. Om de kwaliteit van leven van deze groep patiënten te verbeteren, is het van essentieel belang dat de behandelend zorgprofessionals multidisciplinair denken en werken. Dit betekent dat zij hun kennis met elkaar delen, met elkaar – multidisciplinair – overleggen en elkaars expertise op het juiste moment weten in te zetten. Op die manier wordt de patiënt optimaal ondersteund bij zijn behandeling.

null

Foto: een volle zaal congresdeelnemers kijkt ‘live’ mee met de operatie

Interactief kennisdeling congres
Tijdens het interactieve congres belichtten diverse hoogstaande experts uit Nederland en België de verschillende oorzaken en behandelingen van defecatie, bij zowel kinderen als volwassenen. Ook konden deelnemers via een ‘livestream’ zien hoe een rectopexie – een operatie aan een verzakking van de endeldarm – in het Maasstad Ziekenhuis werd uitgevoerd met behulp van de ‘da Vinci robot’ (operatierobot) en was een patiënt aanwezig om haar ervaringen te delen. Het congres was bewust breed ingestoken omdat meerdere disciplines betrokken zijn bij de behandeling van defecatieproblemen.

Opleidingsziekenhuis
Het congres was een initiatief van de verpleegkundig specialisten MDL (maag-darm-lever) van de ‘Kinderpoeppoli’ en ‘Ontlastingspoli’ van het Maasstad Ziekenhuis enwerd georganiseerd samen met de Maasstad Academie, het opleidingsinstituut van het ziekenhuis. Het Maasstad Ziekenhuis is een erkend opleidingsziekenhuis, een STZ ziekenhuis.Genoemde poliklinieken zijn aangesloten bij het landelijke netwerk ‘Defecatie Expertise Centra’ (DEC) en werken nauw met elkaar en de collega DEC's in het land samen.

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.