22-12-2017

Officiële aftrap fondsenwervende campagne ‘Wolkenplafonds op de IC’ voor Intensive Care Maasstad Ziekenhuis

Op dinsdag 19 december is de fondsenwervende campagne ‘Wolkenplafonds op de IC’ officieel afgetrapt op de afdeling Intensive Care (IC) van het Maasstad Ziekenhuis. De speciale wolkenplafonds zijn een grote wens van de afdeling omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het welbevinden van de kwetsbare groep patiënten die er wordt verzorgd.

Belang van natuurlijk licht
Uit onderzoek blijkt dat een verstoring van het dag- en nachtritme leidt tot een ‘disbalans’ in het functioneren van mensen. Dit kan zich bij patiënten uiten in de vorm van stress, een toename van pijnbeleving, verwardheid en concentratiestoornissen. Vaak wordt hiertegen medicatie gegeven, maar dit kan nadelig zijn voor het herstel. Heilzame wolkenplafonds Op een groot deel van de Intensive Care is geen daglicht aanwezig, waardoor sommige patiënten een delier – een ernstige mate van verwardheid – ontwikkelen. Daarnaast is er vaak een onnodig langere ligduur als gevolg van de verstoring van het dag- en nachtritme.

Verbeteren kwaliteit van leven
Na gedegen onderzoek en met hulp van diverse medewerkers, afdelingen en bedrijven heeft de teamleider van de afdeling, William Boender, een plan van aanpak gemaakt om de leefbaarheid – het leef comfort – op de afdeling te verbeteren. De afdeling wil speciale ‘wolkenplafonds’ installeren boven de bedden van patiënten. De heilzame wolkenplafonds bestaan uit panelen met prachtige, high resolution – heldere – foto’s van wolkenhemels en LED verlichting. Zowel patiënten, bezoekers als medewerkers krijgen zo bijna het gevoel dat ze buiten zijn.

Foto: een voorbeeld van het gewenste wolkenplafond

Fondsenwervende campagne
Voor de aanschaf en installatie van deze heilzame wolkenplafonds is een investering nodig van 45.000 euro. Een bedrag dat niet betaald kan worden uit het reguliere zorgbudget van het ziekenhuis. Daarom roept Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis iedereen op te helpen het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Jong of oud, particulier of bedrijf, er is altijd een manier waarop u kunt helpen deze wens te realiseren voor onze patiënten. Een donatie (gift) doen of een eigen actie starten kan op pifworld. Wilt u informatie over sponsormogelijkheden? Neem dan contact op met Floortje Jongkoen, adviseur fondsenwerving Maasstad Ziekenhuis, via T: 010 291 3894 of E: vrienden@maasstadziekenhuis.nl. Want: ‘Samen maken we het verschil!’ Missie Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis De missie van de Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis is het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Volledig in lijn met deze missie ligt de wens van de Intensive Care om de verlichting op de afdeling drastisch te verbeteren.