24-07-2017
Terug

Samenwerking prostaatkankeroperaties maakt superspecialiseren mogelijk

Meerdere ziekenhuizen in Zuid- en West-Nederland, waaronder het Maasstad Ziekenhuis, zijn voornemens een gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek te openen. Het concentreren van operaties heeft als doel de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker aanzienlijk te verbeteren.

Gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek
De urologen van de samenwerkende ziekenhuizen* willen stapsgewijs robotoperaties voor patiënten met prostaatkanker uitvoeren in één gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek, die zal worden ingericht met een eigen identiteit binnen de muren van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het gaat hier uitsluitend om een concentratie van de operatieve ingreep. De diagnostiek en overige behandelingen van prostaatkanker blijven plaatsvinden in de deelnemende ziekenhuizen door gespecialiseerde multidisciplinaire teams bestaande uit: urologen, radiologen, radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologie verpleegkundigen, veelal samenwerkend in een prostaatcentrum. De aanpak kan door lokale omstandigheden enigszins van elkaar verschillen, maar wordt op dezelfde hoogkwalitatieve wijze georganiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor endocriene (hormonale) therapie. Belangrijk uitgangspunt is dat in het hele traject de patiënt en zijn naasten centraal staan. Persoonlijke wensen van de patiënt zijn van invloed op beslissingen die samen met het behandelteam worden gemaakt, om zo te komen tot de best passende aanpak. Patiëntenverenigingen en andere belangrijke stakeholders worden betrokken bij dit initiatief.

Kwaliteitsverbetering
Uit onderzoek is gebleken dat concentratie van de operatie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook dat de kans op incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep aanzienlijk kleiner is. Er zal een aanvang worden gemaakt met de invoering van een nieuwe pathologietechniek, waarbij tijdens de operatie de gehele prostaat na uitname pathologisch anatomisch zal worden onderzocht. Zo kan direct worden gecontroleerd of al het kwaadaardige weefsel is uitgenomen en indien nodig wordt meer weefsel verwijderd. Deze techniek, ‘NeuroSafe’ genaamd, is in de Martini-Klinik in Duitsland ontwikkeld en heeft als groot voordeel dat de operateur zeer nauwkeurig kan snijden. Het operatieteam zal zich 'dedicated' op de prostaatkankeroperaties gaan richten en zal hierdoor de mogelijkheid hebben zich te superspecialiseren in deze ingreep met de operatierobot.

De ziekenhuizen zullen daarnaast gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker gaan uitvoeren. Uitkomsten van behandelingen, effecten op kwaliteit van leven, behandelprocessen en patiëntervaringen zullen zowel intern als extern worden vergeleken en zo ontstaat de mogelijkheid te blijven verbeteren. De bestaande kwaliteitsprogramma’s van Santeon (groep van zeven topklinische ziekenhuizen) en Prostaatpartners (samenwerkingsverband van gespecialiseerde multidisciplinaire prostaatkankercentra in Nederland) zullen worden gebruikt om de beste resultaten voor patiënten te behalen. Informatietechnologie wordt als hulpmiddel ingezet.

Zorgverzekeraars moedigen initiatief aan
Het samenwerkingsinitiatief, en daarmee de concentratie van operaties, wordt ondersteund door de zorgverzekeraars. Zo hebben CZ en Zilveren Kruis eerder laten weten dat het combineren van volumes met structurele kwaliteit- en behandeluitkomst metingen één van de belangrijkste succesfactoren voor goede prostaatkankerzorg is. Zij zien dat met de concentratie van de prostaatkankeroperaties door de deelnemende ziekenhuizen een belangrijke eerste stap is gezet, die past in het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. De samenwerkende ziekenhuizen zijn voornemens vanaf 1 september 2017 gefaseerd van start te gaan met de samenwerking en de concentratie van operaties, waarbij rekening wordt gehouden met het mededingingsrecht.


*Het betreft de volgende samenwerkende ziekenhuizen:
Amphia ziekenhuis (Breda), Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Bravis ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom), Erasmus MC (Rotterdam), Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam), Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), LUMC (Leiden), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), OLVG (Amsterdam), Spijkenisse Medisch Centrum, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland).

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.