24-08-2020

AYA-zorg in het Maasstad Ziekenhuis

In Nederland horen jaarlijks rond de 2700 mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar dat zij kanker hebben. Normale zaken zoals werken studeren, huis kopen, gezinsuitbreiding komen dan ineens in een heel ander daglicht te staan. Deze jongeren, ook wel Adolescents & Young Adults (AYA's) genoemd, hebben andere vragen dan oudere patiënten en hebben dus andere zorg nodig. Daarom staat er in het Maasstad Ziekenhuis een AYA-zorgteam voor hen klaar.


Foto: AYA-verpleegkundig specialisten Roos (l) en Remco (r)

In het AYA-zorgteam spelen onze AYA-verpleegkundig specialisten Roos en Remco een belangrijke rol. Bij hen kunnen AYA’s in alle fases van hun ziekte terecht met vragen over bijvoorbeeld studie of werk, relaties, vruchtbaarheid of sporten. Roos en Remco kijken samen met de AYA’s naar welke problemen er in hun specifieke situatie zijn, zoeken antwoord op vragen die er zijn en beslissen samen met hen wat een passend behandelplan is. Voor medische zaken blijft de eigen arts het eerste aanspreekpunt. 

Samenwerking met AYA Zorgnetwerk
Om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen rondom de AYA-zorg werkt het Maasstad Ziekenhuis samen met het AYA Zorgnetwerk. Via dit netwerk volgen we bijvoorbeeld de nascholingen op het gebied van de AYA-zorg. 

Meer informatie over onze AYA-zorg is te vinden op www.maasstadziekenhuis.nl/aya.