15-04-2020

Maasstad Ziekenhuis stapt over op herbruikbare beschermingsjassen

Het Maasstad Ziekenhuis stapt over op herbruikbare beschermingsjassen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19) en om na contacten met coronapatiënten verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De herbruikbare isolatieschorten worden gemaakt door Kledingreparatie Zara in Brielle en veilig gewassen door Aafje Hulpthuis/Facilitair in Barendrecht. Op deze manier wordt het tekort aan beschermende wegwerpjassen opgelost.


Foto: Peter Langenbach neemt de eerste 400 beschermingsjassen in ontvangst 

Het initiatief voor de samenwerking tussen het Maasstad Ziekenhuis en Kledingreparatie Zara komt van de eigenaren van het kledingreparatiebedrijf Nebahat en Mustafa Kirli. Zij zagen het aantal opdrachten door toedoen van het coronavirus met 90 procent dalen. “We merkten het meteen en moesten mensen laten gaan. Toen ik hoorde van de tekorten in de ziekenhuizen, heb ik onze hulp aangeboden bij het Maasstad Ziekenhuis. We wilden mondkapjes maken, maar het ziekenhuis had meer behoefte aan de beschermende jassen. Nu kunnen we onze medewerkers weer terugroepen om die jassen te maken,” vertelt Nebahat Kirli vol trots.

Trots op samenwerking
Het Maasstad Ziekenhuis is blij met de hulp van Kledingreparatie Zara en de mogelijkheid om op deze manier de ondernemers in de directe omgeving van het ziekenhuis te steunen in deze moeilijke tijd. “Prachtig om te zien hoe creativiteit en de wens om samen te werken kan leiden tot dit soort initiatieven”, zegt Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “Terwijl in de hele wereld schorten schaars zijn, is het ons gelukt om deze oplossing te creëren. Daar ben ik natuurlijk heel trots op!”

De wasbare isolatieschorten zijn uitgebreid getest voordat er over werd gegaan tot productie en door de afdeling Infectie Preventie goedgekeurd voor veilig gebruik. Door een samenwerking met Aafje Hulpthuis/Facilitair kunnen de jassen vlakbij het ziekenhuis op een veilige manier gewassen worden. Het Coronacentrum in het Aafje zorghotel naast het Maasstad Ziekenhuis heeft de beschermingsjassen inmiddels ook besteld.

Elkaar helpen
De eerste 400 herbruikbare beschermingsjassen zijn dinsdag afgeleverd. Het was een hele klus voor Kledingreparatie Zara om in korte tijd zo’n grote hoeveelheid te maken, maar het is de familie Kirli gelukt. “We hebben een groot atelier, waar we 150 stuks tegelijk kunnen snijden. Daarna worden ze met de hand genaaid. Iedereen heeft een onderdeel. De een doet de knopen, de ander de mouwen. Dat werkt goed”, aldus Nebahat Kirli. “Het was even spannend of we er zo veel aankonden, maar op deze manier kunnen we er nog veel meer maken. En als we hulp nodig hebben, vragen we andere bedrijven die door het coronavirus geen opdrachten meer hebben. Zo helpen we elkaar.”