25-09-2020

Slimme bloeddrukmeter nog slimmer door toepassing EWS

Een mooie stap vooruit bij het digitaliseren van de zorg op de verpleegafdelingen van het Maasstad Ziekenhuis. De slimme bloeddrukmeters van Hillrom Welch Allyn zijn zo geprogrammeerd dat ze nu ook de EWS (Early Warning Score) kunnen versturen naar het elektronisch patiëntendossier HIX. Door deze scores bij te houden, kunnen we eerder zien of patiënten achteruitgaan en sneller ingrijpen als het nodig is.


Foto: Zo ziet het scherm van de slimme bloeddrukmeters met EWS eruit.

De volledige EWS, inclusief de acties die erbij horen, zijn te zien op het scherm van de bloeddrukmeters. Alle EWS onderdelen en een aantal andere metingen, zoals de pijnscore, die dagelijks bij elke klinische patiënt gevraagd worden, kunnen daarop worden ingevoerd. Bij het opslaan worden  de gegevens in één keer verstuurd naar het elektronisch patiëntendossier HIX en het IntelliVue Guardian-systeem van Philips, dat bij de slimme pleisters hoort.

Tijdswinst
Deze manier van werken levert een enorme tijdswinst op voor de verpleegkundigen. De nieuwe apparaten zijn snel en er is geen andere computer meer nodig om de rest van de metingen, die dagelijks gedaan moeten worden, in te voeren.

Ook in de poliklinieken
Op dit moment worden de klinische afdelingen voorzien van de aangepaste slimme bloeddrukmeters, op termijn worden ook de bloeddrukmeters op de poliklinieken vervangen. Tot slot wordt ook gewerkt om de OEWS (EWS voor zwangere patiënten), de PEWS (EWS voor kinderen) en de automatische meting van de ademfrequentie, die sinds kort beschikbaar is, aan de bloeddrukmeters toe te voegen.