16-03-2020

Veelgestelde vragen coronavirus (COVID-19)

Maximaal één bezoeker per patiënt per dag

Om onze patiënten en medewerkers te beschermen tegen virussen laten we nu zo min mogelijk mensen van buiten het ziekenhuis toe. Daarom hebben wij met ingang van 12 maart 2020 onze bezoekregels aangescherpt. Alle patiënten die opgenomen zijn in ons ziekenhuis, mogen maximaal één bezoeker per dag ontvangen. Voor ouders/verzorgers geldt dat zij welkom zijn bij hun opgenomen kind. Ander bezoek is niet toegestaan. Heeft een bezoeker begeleiding nodig? Dan maken wij een uitzondering.

Ook vragen wij iedereen die klachten heeft zoals neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts, niet naar het ziekenhuis te komen tot u 24 uur klachtenvrij bent. Eventuele afspraken kunnen telefonisch worden verzet.

Veelgestelde vragen

Wij hebben veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. De vragen worden aangevuld zodra nieuwe informatie bekend is. U kunt ook het publieksinformatienummer bellen van de Rijksoverheid via 0800 - 1351. Voor meer informatie over het coronavirus en de richtlijnen kunt u www.rivm.nl/nieuwcoronavirus raadplegen.

1. Ik heb een afspraak, onderzoek of behandeling in het Maasstad Ziekenhuis, gaat mijn afspraak nog door?

Het Maasstad Ziekenhuis gaat de afspraken bij de poliklinieken vanaf maandag 16 maart zoveel mogelijk telefonisch doen, via beeldbellen of uitstellen. Dit gebeurt uiteraard alleen als het medisch verantwoord is. De behandelend arts beoordeelt of de afspraak op de polikliniek noodzakelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld voor spoedzorg, behandeling van patiënten met kanker of patiënten waarbij er sprake is van een verdenking van kanker of een andere levensbedreigende ziekte.

Alleen als uw afspraak wijzigt, wordt u gebeld. Als u niet wordt gebeld dan verwachten wij u op het afgesproken tijdstip op de polikliniek. We vragen uw begrip dat dit voor ons ziekenhuis een uitzonderlijke situatie is en dat we alles in het werk stellen om goede zorg te kunnen blijven bieden. U kunt ons daarbij helpen door ons alleen te bellen als het dringend is.

Het ziekenhuis neemt deze maatregelen zodat we artsen en medewerkers zo nodig kunnen inzetten voor ernstig zieke patiënten die opgenomen worden in ons ziekenhuis en dringend onze zorg nodig hebben. Bovendien willen we gehoor geven aan de oproep van de Rijksoverheid om grote gezelschappen te vermijden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

2. Ik heb een verwijzing of een afspraak om bloed te prikken. Kan dit?

Ja de afdeling Bloedafname is geopend voor patiënten die moeten bloedprikken. Begeleiders vragen we om te wachten in de centrale hal. Als u klachten heeft zoals verkoudheid, hoesten, niezen, keelpijn en/of koorts die mogelijk verband houden met het coronavirus  (COVID/19), neemt u dan voorafgaand contact op met uw behandeld arts via de polikliniek.

3. Ik word binnenkort geopereerd in het Maasstad Ziekenhuis. Gaat deze operatie door?

Het aantal operaties is inmiddels verminderd. Per dag wordt bekeken welke operaties de dag erna door kunnen gaan. Als uw operatie niet doorgaat, wordt u hierover uiterlijk een dag van tevoren gebeld. Als u klachten krijgt zoals verkoudheid, hoesten, niezen, keelpijn en/of koorts die mogelijk verband houden met het coronavirus  (COVID/19), neemt u dan voorafgaand aan de operatie contact met ons op.

4. Wanneer mag ik niet in het ziekenhuis naar een afspraak komen?

Wij vragen iedereen die klachten heeft zoals neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts, niet onnodig naar het ziekenhuis te komen tot u 24 uur klachtenvrij bent. Eventuele afspraken kunnen telefonisch worden verzet.

5. Ik heb griepachtige klachten (verkouden, koorts, hoesten), heb ik nu het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Behalve het coronavirus (COVID-19), circuleren er in dit seizoen heel veel andere virussen (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken.

6. Ik ben zwanger, heb ik extra risico?

Nee, we zien dat infectie met het coronavirus (COVID-19) hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Zie ook de veelgestelde vragen specifiek voor zwangeren.

7. Ik ben door een arts/verpleegkundige behandeld die grieperig leek, moet ik me zorgen maken?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. Als medewerkers  contact hebben gehad hebben met een persoon die het coronavirus (COVID-19) heeft en griepachtige klachten krijgt, wordt direct contactonderzoek gestart.

8. Als ik iemand bezoek die in het Maasstad Ziekenhuis ligt, loop ik dan risico op blootstelling aan het coronavirus (COVID-19)?

U loopt net zoveel risico op het oplopen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in ons ziekenhuis als daarbuiten. We volgen het landelijke beleid (RIVM) om verspreiding te voorkomen.  Bekijk hier wat u zelf kunt doen.

9. Wat is de incubatietijd van het virus?

Tussen het moment van besmetten en het moment van (mogelijk) ziek worden zit 2 tot 14 dagen. Gemiddeld is de incubatietijd tussen de 5 en 7 dagen. Gedurende de incubatietijd ben je niet besmettelijk. Pas als iemand ziek wordt, kan het virus overgedragen worden.