06-04-2021

Blikvanger Award voor brandwondverpleegkundige Ilse Kattestaart

Brandwondverpleegkundige en wondconsulent Ilse Kattestaart heeft de ‘Blikvanger Award 2021’ gewonnen! Dit is een stimuleringsprijs voor professionals die een opvallende prestatie hebben neergezet binnen de Nederlandse Brandwondenzorg.

Ilse kreeg de award uit handen van presentator Kevin Brouwer en vlogster “Marjorie on fire” tijdens de opname van het televisieprogramma ‘Helden Van Nu” en is er super blij mee! “Het was echt een verrassing om de award te krijgen. Ik doe het voor de patiënten, maar dit vind ik wel een hele eer. Het voelt als een kroon op mijn werk”, zegt Ilse lachend.


Foto: Ilse kreeg de Blikvanger Award uit handen van presentator Kevin Brouwer en vlogster “Marjorie on fire”.

Ilse krijgt de award natuurlijk niet zomaar. Zij zet zich samen met het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in voor een goede samenwerking met thuiszorgorganisaties op het gebied van wondzorg. Hierdoor kunnen patiënten met brandwonden na hun behandeling in het brandwondencentrum thuis verder herstellen. “Onze artsen blijven hoofdbehandelaar, maar de wondzorg vindt thuis plaats onder begeleiding van een verpleegkundige van de thuiszorg. De patiënt komt dan ongeveer een keer in de twee weken terug in onze wondpolikliniek voor controle”, aldus Ilse.

Van elkaar leren
De samenwerking begon in mei 2019 en inmiddels zijn er 178 patiënten op deze manier geholpen. “Het is een mooi voorbeeld van het delen van kennis en zorg”, legt teamleider van het brandwondencentrum Rob van Komen uit. “De samenwerking heeft meerdere voordelen. De patiënt kan in de eigen omgeving blijven. Dat is beter voor het herstel. Door de zorg voor de patiënt te delen, kunnen onze verpleegkundigen weer andere patiënten helpen en door kennis te delen, kunnen we allemaal van elkaar leren.”

Bijzondere innovatie in de brandwondenzorg
Ilse is de kartrekker van de samenwerking. Zij onderhoudt het contact met de thuiszorg en verzorgt de scholing van de gespecialiseerd verpleegkundigen van de thuiszorgorganisaties. “Dit zijn wondverpleegkundigen en wondconsulenten die alles van wondzorg afweten. Wij maken het wondbeleid, maar we kijken ook wat hun ideeën zijn en sparren met elkaar. Zo kunnen we leren van elkaars expertise. Daarnaast hebben we korte lijnen, zodat het veilig is voor de patiënt.”

Beste genezing staat voorop
“Het mooie is dat we nu een complexe wond vanuit allerlei ooghoeken bekijken, waarbij de beste genezing voor ons allemaal voorop staat,” vult Rob aan. Wat hem betreft heeft Ilse de prijs meer dan verdiend. “Ze heeft het project goed opgepakt en enorm doorgezet, want er waren soms best wat hobbels in de weg. Het is mooi dat dat gewaardeerd wordt met een prijs.”


Foto: Ilse werd verrast tijdens haar werk in het brandwondencentrum.

"Ik doe het voor de patiënt"
Bij de award hoort ook een geldprijs die Ilse kan uitgeven aan scholing. “Als het weer kan, ga ik daarvan naar een buitenlands congres op het gebied van brandwondenzorg”, vertelt Ilse. Ze wil graag bijleren, want de brandwondenzorg heeft haar hart gestolen. “Het is altijd weer een uitdaging en je moet continu schakelen. Dat is het mooiste. En de dankbaarheid van de patiënten. Hun glimlach als ze weer genezen zijn, daar doe ik het voor!”

Het programma 'Helden van Nu' werd op Paaszondag voor het eerst uitgezonden en wordt nog op drie dagen herhaald:
Herhaling 1 bij SBS6: Zaterdag 10 april om 11.00 uur
Herhaling 2 bij SBS6:  Zaterdag 28 augustus om 11.30 uur
Herhaling 3 bij Net5: Zaterdag 10 april om 14.00 uur