29-07-2022

Riwal doneert duurzame knuffels aan de kinderafdeling van het Maasstad Ziekenhuis: “bewonderingswaardige zorg doet veel met je”

De kinderafdeling van het Maasstad Ziekenhuis is veertig knuffels rijker dankzij een bijzondere samenwerking tussen Riwal Hoogwerkers BV en Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis. Een dertienjarige patiënt op de kinderafdeling, mocht als eerste een Wally de walvisknuffel in ontvangst nemen. Deze kreeg hij overhandigd door de tweejarige Noor en haar vader Wesley Moeliker.

Wesley met zijn dochter Noor in de binnenspeelplaats op de kinderafdeling: “Hier mocht mijn zoon altijd spelen toen Noor in het ziekenhuis lag”, aldus Wesley. Klik om de video te bekijken. 

“Noor lag anderhalf jaar geleden ook op de kinderafdeling van het Maasstad Ziekenhuis. Ze had kort na haar geboorte problemen met haar gewicht en haar toestand was kritiek. ”Met deze woorden begint Wesley, vader van Noor en procurement manager bij Riwal, zijn verhaal.  

Het was geen gemakkelijke periode voor het gezin. “We waren erg bezorgd. Vooral toen de behandelend arts van onze dochter aangaf dat hij onderzoek wilde doen om stofwisselingsziektes uit te sluiten. Het hebben van zo’n ziekte zou betekenen dat Noor niet oud zou worden. Op dat moment kwam het pas echt binnen wat er nou daadwerkelijk aan de hand was. Onze dochter was ziek.” 

‘Het heeft ons gezin geraakt’  

“We werden enorm goed opgevangen in het ziekenhuis. Je komt er liever niet, dat moet ik wel bekennen. Maar als we dan ergens moesten blijven, dan het liefste hier. De verpleging en de zorg eromheen was namelijk erg goed geregeld. We ontvingen veel steun van het zorgpersoneel en werden bijgestaan als het even moeilijk werd”, legt Wesley uit. 

 “Het was ook fijn dat 

          je af en toe 

het ziekenhuis uit kon” 

Na drieënhalve week in het ziekenhuis bereikte Noor haar omslagpunt. Ze begon te groeien en kwam langzaamaan weer op een gezond gewicht. Uiteindelijk was ze sterk genoeg om het ziekenhuis te verlaten. “We waren dankbaar”, knikt Wesley vastberaden. “We hadden echt vertrouwen in de mensen hier. We konden tussendoor naar huis om te eten of om spullen te halen en wisten tegelijkertijd zeker dat Noor in goede handen was.

Ik vergeet ook nooit meer dat mijn vrouw mij opbelde in het weekend en zei: ‘Héé Wes, het is hier gewoon gezellig aan het worden. Ik zit hier met twee verpleegkundigen die zo moeten eten net als ik. We gaan zo samen eten, ik ga sushi bestellen. Ik vergeet bijna dat ik in het ziekenhuis ben.’ Dat was wel één van de mooiere momenten voor ons en dat vind ik een compliment aan iedereen die hier in het ziekenhuis, en met name op de kinderafdeling werkt. Dit is waarom wij iets terug willen doen.” 

PET-flessen inzamelen, waar kwam dat idee vandaan? 

“Eind vorig jaar benaderde Christel Bockting, marketing manager bij Riwal, mij met een idee”, vertelt Beer Lankhorst, adviseur fondsenwerving Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis, enthousiast. “Wesley, collega van Christel had een speciale bak voor PET-flessen bij het Maasstad Ziekenhuis zien staan. Een initiatief dat hij wilde kopiëren bij zijn werkgever. Christel benaderde mij om, namens Riwal, van de opbrengsten van de PET-flessen inzameling, speelgoed te kopen voor de kinderafdeling van het Maasstad Ziekenhuis. Al sparrend kwamen we op het idee om een sociale werkplaats te betrekken. Christel kende de Stichting Nora Werkt, een sociale werkplek te Breda, en ging direct over tot actie!"

De PET-flessen inzamelbak van Riwal voor de Knuffel van Riwal-inzamelactie.

Na het aanschaffen van een verzamelbak, met speciaal voor de actie ontworpen wikkel, begon de Knuffel van Riwal-inzamelactie. “Dat was een aardige klus”, lacht Wesley. “Zodra de verzamelbak vol was, leverde ik de flessen samen met mijn zoon in bij de supermarkt. We gingen dan met grote zakken vol op pad. Aangekomen bij de flessenautomaat, stopte mijn zoon de flessen erin. Hij deed er dan eentje in en wachtte vervolgens totdat de fles weg was. Daarna mocht de volgende pas. Er kwamen dus met regelmaat bonnetjes uit de flessenautomaat. Op een gegeven moment stonden we daar met tien tot twintig statiegeldbonnetjes in onze handen bij de kassa. Vanaf dat moment wisten ze zeker wie we waren. Gelukkig deden we het voor een mooi doel en konden we daarover vertellen.” 

Een samenwerking met Stichting Nora Werkt 

Met het tot nu toe ingezamelde geld heeft Riwal veertig handgemaakte knuffels ingekocht bij Stichting Nora werkt, een sociale werkplek te Breda. “Dit zijn hele leuke initiatieven waar we ons als Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis graag voor inzetten. Ik was dan ook erg verrast toen Christel opperde dat ze graag de samenwerking wilde aangaan met Stichting Nora Werkt”, licht Beer toe. “En dat is nog niet alles”, vult Christel aan. “We gaan door met inzamelen en hebben de actie uitgebreid. Via ons vitaliteitsprogramma kunnen medewerkers punten sparen, die ze kunnen doneren aan onze Knuffel van Riwal-actie.

Marc Mutsaars, oprichter van Stichting Nora werkt, overhandigde de knuffels begin juni aan Christel en Wesley, waarna een rondleiding volgde in het naaiatelier. “We zijn erg blij met de dubbele impact die dit initiatief met zich meebrengt”, legt Marc uit. “Dankzij deze samenwerking kan Stichting Nora Werkt werk bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Tegelijkertijd maken onze mensen ook nog eens knuffels die steun bieden aan jonge mensen. Het was dan ook heel waardevol om te zien dat onze medewerkers zo enthousiast reageerden, toen Christel hen vertelde dat jonge ziekenhuispatiënten in het ziekenhuis deze knuffels zouden krijgen. Hierdoor voelden ze zich extra belangrijk en waren ze nog trotser op het werk dat zij leverden.”

Wat vond je ervan om deze samenwerking en donatie vandaag op beeld vast te leggen? 

“Ik heb er nu wel een heel goed gevoel bij. Dat overheerst wel”, vertelt Wesley. Na een korte stilte vervolgt hij: “Het zijn dan toch je ervaringen die je bijblijven. We zijn op een plek waar mijn kind is verzorgd, in feite gered is. En waar ze fysio kreeg, waardoor ze zichzelf verder heeft kunnen ontwikkelen. Het ziekenhuis is daardoor een prettige plek geworden. Maar als je dan langs een behandelkamer loopt, een kamertje waar je drie weken lang hebt doorgebracht. Ja, dat komt echt weer binnen en raakt mij.” 

Beer vult aan: “Het is ook echt een heel mooi en bijzonder voorbeeld van hoe goede zorg kan leiden tot een mooi gebaar. De steun en zorg die de medewerkers, aan het gezin, en aan Noor hebben gegeven, hebben ertoe geleid dat ze iets terug wilde doen voor het ziekenhuis. Én juist daar is de Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis voor. Via de stichting kan dit zo goed mogelijk geregeld worden, is er één aanspreekpunt en kijken we samen hoe we de afdeling zo goed mogelijk en op een duurzame manier kunnen ondersteunen. En het is fantastisch dat we hierbij andere goede doelen kunnen betrekken.”

 

Met dank aan Christel Bockting en Wesley Moeliker van Riwal Hoogwerkers BV, Marc Mutsaars van Stichting Nora Werkt en Beer Lankhorst van Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis.