06-04-2022

Spreekuur ribfracturen: al 3 jaar uniek in Nederland

In het Maasstad Ziekenhuis is al sinds januari 2019 het spreekuur ribfracturen actief, ook wel het ‘ribben-spreekuur’ genoemd. Hier kunnen patiënten terecht met pijn- of andere klachten aan de ribben of het borstbeen voor een beoordeling of een second opinion.

Het spreekuur wordt gerund door traumachirurg Jefrey Vermeulen: “Voor een grote groep patiënten met dit soort klachten, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of na bestraling, zijn de klachten geheel of gedeeltelijk te verhelpen. 40 procent van de patiënten die wij zien, kunnen we helpen met een operatie.”

 Bij het ribben-spreekuur melden zich gemiddeld 25 nieuwe patiënten per maand en worden gemiddeld 10 patiënten per maand geopereerd. Verder kan behandeling bestaan uit de juiste pijnbestrijding of bijvoorbeeld fysiotherapie. Door de groeiende stroom patiënten, groeit de kennis en ervaring op de polikliniek mee en kunnen we patiënten steeds beter beoordelen en helpen.

Patiënten komen vanuit alle windrichtingen van het land om het ribben-spreekuur te bezoeken. De (h)erkenning van de problematiek betekent vaak al veel voor patiënten.

Onlangs is de 200e ‘ribbenoperatie’ verricht. Binnenkort wordt er ook een gecombineerd spreekuur geopend in het Maasstad Ziekenhuis samen met een specialist pijnbestrijding.

 Meer informatie over het ribben-spreekuur vindt u hier.


Traumachirurg Jefrey Vermeulen.