Terug

Scintigrafie

Met een myocardscintigrafie is het mogelijk om de doorbloeding van de hartspier vast te stellen. Zo kan een afwijking in de doorbloeding, veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders, aangetoond of uitgesloten worden.

Het onderzoek

In een bloedvat in de arm wordt een geringe hoeveelheid radioactieve stof gespoten.

In een bloedvat in de arm wordt een geringe hoeveelheid radioactieve stof gespoten.

Met een speciale camera worden foto's gemaakt waarop de doorbloeding van de hartspier zelf zichtbaar is. De radioactiviteit die in uw lichaam wordt gebracht geeft een zwakke straling af. Een speciale camera registreert deze straling en zet deze om in een foto van uw lichaamsdelen. Dit noemen we scintigrafie of ook wel scan (niet te verwarren met CT- of MRI-scan). Vaak worden hierbij twee scans gemaakt: één na inspanning en één na een periode van rust. Deze scans worden met elkaar vergeleken.

De hoeveelheid radioactiviteit die de afdeling nucleaire geneeskunde gebruikt is zo gering, dat u of uw omgeving daar geen nadelige gevolgen van ondervindt. Binnen één dag is de radioactiviteit uit uw lichaam verdwenen.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.