Terug

Kunst

Meer dan aankleding

Kunst kan een groot effect hebben op de werk- en leefomgeving van mensen. Een ziekenhuis is bij uitstek een omgeving waar kunst op meerdere vlakken een rol kan spelen. Niet alleen kleedt kunst het ziekenhuis aan, het geeft stof tot nadenken, het roept discussies op en het brengt afleiding. Kunst om te inspireren, om ruimte te accentueren en om rust te geven.

In het Maasstad Ziekenhuis onderscheiden we verschillende soorten ruimtes: openbaar, semi-openbaar en privé. Bij iedere ruimte hoort een kunstvorm.

Openbaar: in een openbare ruimte komt iedereen elkaar tegen. Iedereen heeft toegang tot de kunstwerken. Het plein buiten, de hal, de magistrale (=verbindingsroute tussen de hal, de verschillende poliklinieken en de winkeltjes) en de patio's zijn de openbare ruimtes van het ziekenhuis.

Kunstvorm                    Blijvend, bijvoorbeeld een groot beeld of een schilderij 

 Semi Openbaar: de naam zegt het al, deze ruimte is niet voor iedereen toegankelijk meer maar verschillende groepen mensen komen elkaar tegen, wachten samen, ondersteunen elkaar. Hierbij moet u denken aan gangen, wachtruimtes en spreekkamers.

Kunstvorm                    Afleidend, zoals videokunst of fotografie 

Privé: moet de patiënt opgenomen worden, dan komt hij in aanraking met de privé-ruimtes van het ziekenhuis; de kamers. Kamers die voor korte of langere duur de kamer van de patiënt zal worden, een kamer die een rustgevende sfeer moet uitstralen.

Kunstvorm                    Dienstbaar, bijvoorbeeld in de vorm van grafiek 

Healing environment

 De Kunstcommissie heeft als doel kwalitatief hoogwaardige kunst in en rondom het ziekenhuis te plaatsen welke een verhogend welbevinden van patiënt en medewerker stimuleert. Hiermee draagt zij bij aan een Healing Environment. Een healing environment is een (fysieke) omgeving die zich er op richt om het welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en hun stress te verminderen. We zien healing environments vooral terug in de zorg. Het doel hiervan is dat mensen sneller genezen of, in ieder geval, dat de (fysieke) omgeving de situatie van ziek zijn niet vervelender maakt. Er is sterk bewijs dat (het zicht op) natuur en frisse lucht hier aan bijdraagt. Ook zijn er aanwijzingen dat stilte en natuurlijk daglicht hier aan bijdraagt.

 Meer weten over de rol van kunst in een ziekenhuis?

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.