ToC in het Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis is een ziekenhuis met ambitie. Om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen blijven verlenen willen wij efficiënt omgaan met de inzet van mensen en middelen.

Hiervoor gebruiken wij de Theory of Constraints (ToC) als hulpmiddel om de logistieke processen rondom de zorg voor de patiënt zorglogistiek voortdurend te verbeteren. Deze theorie gaat ervan uit dat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Door de zwakste schakel te versterken, versterk je de gehele ketting.

Binnen een zorgproces krijg je vaak te maken met verschillende mensen/afdelingen die met elkaar samen werken aan de zorg voor de patiënt. Deze mensen/afdelingen vormen de verschillende schakels in de keten. Het is van belang dat de schakels goed op elkaar sluiten. Door de zwakke schakels in de logistiek van het zorgproces op te sporen, kunnen we gericht werken aan het verbeteren van onze dienstverlening aan de patiënt, door vertragingen zo veel mogelijk te beperken.

Een van de effecten die we hiermee hebben bereikt is de daling van de gemiddelde ligduur. Dit vinden wij belangrijk voor onze patiënten, zodat zij niet langer dan medisch noodzakelijk in het ziekenhuis verblijven. Bovendien kunnen we op deze manier onze mensen en middelen inzetten voor die patiënten die onze zorg het hardste nodig hebben.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de ToC in het Maasstad Ziekenhuis neem dan contact op met Mw. Anja Driessen via e-mail.