Dagbehandelkamer Oncologie

Dagelijks brengen patiënten langere tijd door op de Dagbehandelkamer Oncologie. Om de tijd die de patiënten doorbrengen te veraangenamen en de positieve beleving te vergroten is een tijd gelden de wens uitgesproken de kamer te transformeren naar een ‘healing environment’. We willen dat patiënten zich beter op hun gemak en veilig voelen, dat het comfortabel aanvoelt en ook meer privacy geeft. Een plek waar je je niet ziek voelt en het welzijn bevorderd. En dat is zeker gelukt.

Ontwerpwedstrijd Willem de Kooning Academie

Het ontwerp van de vernieuwde dagbehandelkamer is tot stand gekomen in samenwerking met de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Studenten konden meedoen aan een ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp is de basis geweest voor de metamorfose van de dagbehandelkamer.

Ook aan patiënten is vooraf gevraagd wat zij zouden willen veranderen aan de oude behandelkamer, zodat hun wensen in de nieuwe kamer terug zouden komen.

Helende omgeving

De ruimtes zijn aangepast volgens het ‘healing environment’ principe. Dat betekent dat de inrichting van een behandelruimte ervoor kan zorgen dat patiënten zich meer op hun gemak voelen en dat kan de behandeling op een positieve manier ondersteunen.

Het resultaat: een vleugje natuur in de dagbehandelkamer Oncologie & Hematologie

Het verschil is groot. De ruimte is de afgelopen maanden van een klinische en steriele omgeving omgetoverd tot een natuurlijk ogende plek die patiënten uitnodigt om tijdens de behandeling even weg te dromen.

Dagbehandelkamer1
Zo ziet de verbouwde dagbehandelkamer er nu uit.

Midden in de ruimte staan grote, opvallende lichtbakken met foto’s van bananenplanten, de kasten zijn bruin en op de wanden staan afbeeldingen uit de natuur. Rond de behandelstoelen kunnen patiënten de felheid van het licht, de gordijnen en de behandelstoel naar eigen voorkeur aanpassen. Ook de receptie en twee patiëntenkamers zijn tijdens de verbouwing vernieuwd en voorzien van een vleugje natuur.

De dagbehandelkamer is mede mogelijk gemaakt door Stichting Roparun en het Dr. C.J.Vaillantfonds en is op donderdag 16 januari officieel geopend.

Dagbehandelkamer2     Dagbehandelkamer3