Terug

De Tuin van Herinnering

Jaarlijks vindt begin november in het Maasstad Ziekenhuis de Dag van Gedenken plaats, een dag waarop patiënten, bezoekers en medewerkers hun overleden naasten herdenken. Uit deze dag is een nieuw idee ontstaan: de Tuin van Herinnering. Een plek van rust in de hectiek van het ziekenhuis, waar mensen stil kunnen staan bij de kwetsbaarheid van het leven. Een plek om stil te staan bij overledenen die gemist worden, maar ook om ruimte te geven aan verdriet en rouw wanneer iemand in zijn gezondheid wordt bedreigd. In de Tuin van Herinnering wordt de levensloop gevisualiseerd als een kronkelende rivier waar je overheen kunt lopen. Langs de bochten liggen steentjes met namen van mensen die overleden maar nog niet vergeten zijn.

3D tekening van een tuin

 

Wens

Door de openslaande deuren kom je direct op een pad, dat zich als een stroom door de tuin slingert, langs geurende en bloeiende planten en langs planten die uitgebloeid zijn, leven in verschillende stadia… In een bocht van het stroompad liggen de herinneringsstenen met namen van overleden naasten. Hoge begroeide rasters zorgen voor hoekjes waar je even beschut kunt zitten. Aan het eind van het pad vind je uiteindelijk de (levens)bron, waar je jezelf misschien hervindt na alles wat er gebeurd is...

Aanpak

Eén van de bestaande patio’s wordt als basis voor de Tuin van Herinnering gebruikt. De tuinarchitect die deze patio’s heeft ontworpen heeft nu een prachtig nieuw ontwerp gemaakt voor deze tuin. Naast een plantenschema met veel symboliek, worden op diverse plaatsen kunstwerken geplaatst. Bedoeling is de tuin in twee jaar te realiseren.

Tekening van de tuin van boven

 

Financiering

De Tuin van Herinnering moet door donaties en sponsoring worden gerealiseerd. Met name voor grote gevers en sponsors is meedoen interessant: de mogelijkheid wordt geboden tot het ‘adopteren’ van gedeelten van de tuin, een boom of een kunstwerk. Maar elke gift, hoe klein ook, is welkom: met € 1 draagt u al 1 (kiezel)steentje bij. En vele steentjes vormen samen het prachtige kronkelende levenspad van de tuin. Doneer heel gemakkelijk viaDoneren

Giften kunnen ook rechtstreeks naar ons bankrekeningnummer worden overgemaakt: NL46INGB 066 86 37 943 onder vermelding van ‘TUIN’.

Contactinformatie

  • Desirée van der Hijden, geestelijk verzorger Maasstad Ziekenhuis
  • Floortje Jongkoen, adviseur fondsenwerving Maasstad Ziekenhuis

Meer informatie: (010) 291 38 94 / vrienden@maasstadziekenhuis.nl.

Een levensboom
Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.