Topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis. De focus van een topklinisch ziekenhuis ligt op topklinische zorg, innovatie, onderzoek en opleiden.
Naast basiszorg bieden we topklinische zorg die niet elk ziekenhuis biedt. Deze zorg is ‘topklinische zorg’ als er aan een aantal STZ-criteria wordt voldaan, zoals: |
![]() |
STZ is de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. Elke vijf jaar beoordeelt een externe commissie of de focus op de topklinische zorg nog voldoet aan de STZ-criteria.
Als topklinisch ziekenhuis bundelen we onze krachten met de zesentwintig andere topklinische ziekenhuizen in de vereniging STZ.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft 11 door de STZ geaccrediteerde specialistische zorgfuncties in huis.
Lees hieronder meer over elk van deze zorgfuncties
In het Maasstad Ziekenhuis wordt sinds begin jaren zeventig brandwondenzorg toegepast. In 1986 werd daarvoor een speciaal brandwondencentrum geopend met 20 bedden. Er zijn drie brandwondencentra in Nederland en de andere twee zijn te vinden in het Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk) en het Martini Ziekenhuis (Groningen). Het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis is in 2016 gecertificeerd door de European Burns Association (EBA) en in 2018 door de STZ geaccrediteerd.
In het Rotterdamse brandwondencentrum behandelen we patiënten met brandwonden en zeldzame specifieke huidaandoeningen. Naast volwassen- en geriatrische brandwondenpatiënten is een derde van de totaal behandelde patiënten kind.
Het brandwondencentrum is een apart ingerichte afdeling met een eigen intensive care (IC), operatiekamer (OK) en een opnamekamer.
Om de juiste zorg te kunnen geven, doet het Maasstad Ziekenhuis, in samenwerking met de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN) en de Nederlandse Brandwonden Stichting (NBS), veel onderzoek. Vandaar dat de zorg in het brandwondencentrum topklinisch is.
Op de pagina ''Meer over het Brandwondencentrum'' leest u alles over het brandwondencentrum en de zorg die zij leveren.
IBD is een afkorting voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is een verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze aandoeningen lijken sterk op elkaar. Het zijn allebei chronische ontstekingen van de darmwand. Deze ontsteking heeft een grillig verloop en veroorzaakt in actieve fasen buikpijn en een aantal andere klachten. De ziekte van Crohn kan optreden in het gehele maag/darm stelsel dus vanaf de mond tot aan de anus. Bij colitis ulcerosa is alleen de dikke darm aangetast.
Beide aandoeningen zijn chronisch. Dit bekent dat de aandoening niet meer weggaat. Bij het Centrum voor IBD zijn we op zoek naar manieren om de kwaliteit van leven met deze aandoeningen te verbeteren. Denk hierbij aan digitale consulten en aandacht voor vermoeidheid en gewrichtsklachten. Daarnaast nemen we, als Centrum voor IBD, deel aan Waardegedreven Zorg- onderzoeken. Dit onderzoek richt zich op het verwerken van patiëntervaringen om zo behandelingen te verbeteren.
Inflammatoire artritis is een internationale benaming voor een groep vergelijkbare aandoeningen: immunopathofysiologie, reumatoïde artritis, artritis psoriatica en
axiale spondyloartritis. Al deze ziekten zijn een vorm van ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma houdt in dat er ontstekingen ontstaan in de gewrichten. Zo is Artritis Psoriatica een voorbeeld van ontstekingsreuma in de armen en/of benen in combinatie met de huidziekte psoriasis.
Het Centrum voor Inflammatoire Artritis van het Maasstad Ziekenhuis heeft als doel om de zorg voorpatiënten met een Inflammatoire Artritis ziekte te verbeteren. Dit doen wij aan de hand van het begrip ‘’Value Based Health Care’’ ook wel waardegedreven zorg genoemd. Waardegedreven zorg staat voor het creëren van maximale zorgwaarden voor de patiënt. We kijken niet alleen naar het medische aspect van de ziekte maar ook wat patiënten belangrijk vinden.
MS is een ingrijpende en chronische auto-immuunziekte. Al vele jaren is het Maasstad Ziekenhuis gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met MS maar in 2021 werden we bovendien geaccrediteerd als gespecialiseerde zorgfunctie op het gebied van Multiple Sclerose. Dit komt omdat we sterk zijn in de behandeling van patiënten die niet meer op de meeste therapieën reageren (therapieresisitentie). Dit doen we met innovatieve behandelmethoden en door een nauwe samenwerking met andere specialismen en specialisten uit de regio. Dit om de kwaliteit van leven van de patiënt met MS zo goed mogelijk te maken.
In het zorgpad Multiple Sclerose (MS) leest u stap voor stap wat u te wachten staat bij (mogelijke) MS.
Vermoeidheid, verminderde eetlust en misselijkheid en/of braken zijn klachten die passen bij nierfalen. In het Maasstad Ziekenhuis is voor patiënten met nierfalen een speciaal centrum ingericht. Binnen dit centrum is veel aandacht voor alle vormen van innovatieve, nierfunctievervangende therapeutische zorg voor nierpatiënten.
Het belangrijkste motto van het centrum voor nierfalen is: juiste zorg op de juiste plek bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is de mogelijkheid voor dialyse thuis. Lees het hele ervaringsverhaal van Piet in het artikel: ''Thuishemodialyse voor patiënt Piet Neele dankzij nieuwe samenwerking''.
In het Maasstad Ziekenhuis is het TOPZ-team samengesteld. Dit team is gespecialiseerd in het verlenen van ondersteunende en palliatieve zorg. Deze zorg is voor mensen bij wie genezing van een ziekte niet meer mogelijk is of voor mensen die zeer kwetsbaar zijn. Met deze zorg willen we de kwaliteit van leven verbeteren of zo goed mogelijk behouden. Dit team heeft twee hoofdfuncties: Als eerste houdt het TOPZ-team zich bezig met het verbeteren of zo goed mogelijk houden van de kwaliteit van leven. Dit doen we bijvoorbeeld door: het bieden van behandeling of ondersteuning bij zowel lichamelijke als psychologische klachten; maar ook bij het nemen van belangrijke beslissingen in uw behandelproces of bij het afsluiten van het leven.
Daarnaast neemt het TOPZ-team deel aan veel projecten en werkgroepen. Het team verzorgt scholingen en neemt deel aan wetenschappelijke onderzoeken. Zij zijn experts op het leveren van patiëntgerichte palliatieve zorg. Zo blijven we onze palliatieve zorg doorontwikkelen.
U kunt meer informatie over ons TOPZ-team terugvinden op onze website Meer over Palliatieve Zorg - Maasstad Ziekenhuis Rotterdam of in de folder ''2544 Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ)''.
De zorg voor patiënten met pancreascarcinoom, ook bekend als alvleesklierkanker, vindt in Zuid-West Nederland plaats binnen drie ziekenhuizen: het Erasmus MC (Rotterdam) , LUMC (Leiden) en het Maasstad Ziekenhuis.
In het Maasstad Ziekenhuis is het mogelijk om patiënten met Alvleesklierkanker te behandelen aan de hand van een operatierobot. Ook wel de Whipple-operatie genoemd. U kunt meer lezen over deze operatie op de informatiepagina ''Whipple operatie''.
Bij de polikliniek Interne Geneeskunde betrekken we patiënten met een schildklieraandoening actief bij hun behandeling. Samen met hen bekijken we welke optie het beste bij hen past. De patiënt en de deskundige bekijken samen naar de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen.
Bij schildklierziekten gaat het vaak om een chronische aandoening, die een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Het is dan extra belangrijk dat zorgverlener en patiënt samen beslissen over medicatie en behandeling.
In het Maasstad Ziekenhuis vinden we, naast Samen Beslissen, innovatieve behandeltechnieken een belangrijk onderwerp. Zo is het, sinds kort, mogelijk om een Radiofrequente Ablatie (RFA)-behandeling te onder gaan in het Maasstad Ziekenhuis. Ook zijn combinatietherapieën mogelijk.
U kunt meer lezen over de erkenning van het Centrum voor Schildklierziekten als Topklinische functie in het artikel: ''Samen verbeteren met en voor mensen met schildklierziekten''.
Ongeveer 750 patiënten met een systeemziekte komen jaarlijks naar het Maasstad Ziekenhuis. Binnen de afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie is een speciaal centrum opgericht voor deze patiënten. Systeemziekten, zoals Systemische Lupus Erythematodes (SLE), het Syndroom van Sjögren, Sclerodermie en Vasculitis zijn ziekten waarbij het afweersysteem een ontstekingsreactie begint tegen het eigen lichaam. Ook wel een auto-immuunziekte genoemd: het lichaam vecht tegen zijn eigen (goede) cellen.
Een systeemziekte is chronisch. Dit betekent dat u nooit meer beter wordt. U moet leren leven met de ziekte. Wanneer u een doorverwijzing naar het Maasstad Ziekenhuis krijgt voor een systeemziekte kan dit best even schrikken zijn. Daarom hebben we een zorgpad ontwikkeld voor bijvoorbeeld Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Op de webpagina: ''Zorgpad Systemische Lupus Erythematodes (SLE)'' leest u stap voor stap wat u (mogelijk) kunt verwachten. Op de webpagina: ''Zorgpad Systemische Lupus Erythematodes (SLE)'' leest u stap voor stap wat u (mogelijk) te wachten staat.
Meer dan 2.800 hand- en polsoperaties per jaar. Door de integrale en multidisciplinaire aanpak van zorg voor hand- en polspatiënten profileert het Maasstad Ziekenhuis zich in Nederland als expertisecentrum op het gebied van hand- en polsaandoeningen.
Complexe breuken die niet goed geheeld zijn, kunnen met 3D technieken opnieuw geopereerd. Hierdoor wordt de stand van de botten, en daarmee de functie van het gewricht, verbeterd. Ook bij het veel voorkomende carpaal tunnel syndroom worden innovatieve technieken gebruikt, om littekenvorming tegen te gaan.
Benieuwd naar wat het Hand- & Polscentrum nog meer doet? Leest verder op de informatiepagina ''Hand en Pols Expertisecentrum''
Wegrakingen zijn aanvallen waarbij iemand kortdurend (seconden tot minuten) het bewustzijn verliest. Er zijn vele oorzaken, zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, een bloeddrukdaling door medicatie of een psychologische oorzaak. Volwassenen of kinderen met onbegrepen en/of frequente wegrakingen kunnen door de huisarts verwezen worden naar het Maasstad Ziekenhuis, voor een consult bij het Wegrakingencentrum.
Een team van specialisten (zoals een cardioloog, neuroloog, vasculair internist en een kinderarts) werkt daar samen, waardoor patiënten sneller bij de juiste arts komen en eerder duidelijk wordt wat er aan de hand is.
Lees meer over wegrakingen op de informatiepagina: ''Wegrakingen bij volwassenen en kinderen''.