Aanvraagformulieren
Alle aangeboden histologische- en cytologische preparaten dienen vergezeld te gaan van een volledig en duidelijk ingevuld PA-aanvraagformulier. Bij voorkeur de door het laboratorium verstrekte voorgedrukte formulieren, met hierop gegevens aanvrager, alsmede de AGB-code, gebruiken.
Op bijbehorende verpakking patiëntenmateriaal minimaal naam en geboortedatum van de patiënt vermelden, bij voorkeur preparaat voorzien van een sticker met patiëntengegevens.
N.B.: Het is niet mogelijk materiaal te verwerken zonder een volledig en duidelijk ingevulde aanvraagkaart.
Histologisch materiaal
Algemeen
Het histologisch materiaal dient te worden opgevangen in 4% gebufferde formaline. De benodigde hoeveelheid formaline is bij klein materiaal ca. 20 maal het volume van het weefsel; bij groot materiaal is dit ca. 5 maal het volume.Materiaal op formaline kan op kamertemperatuur bewaard worden.
Instructiekaart histologie (huid)
Spoedaanvragen
Indien u eerder dan gebruikelijk een diagnose wenst (spoeduitslag), dan graag goed aangeven op het aanvraagformulier.
Cytologisch materiaal
Algemeen
In verband met autolyse van het cytologisch materiaal is het van belang, dat het materiaal zo spoedig mogelijk na afname wordt verwerkt. Men wordt verzocht het in te zenden materiaal zo spoedig mogelijk naar de afdeling Klinische Pathologie te brengen.
Cervix-uitstrijken
Hologic: afnameborsteltje (cervixbrush) na afname goed uitstampen in de vloeistof, hierna het borsteltje weggooien. Patiëntgegevens (naam + geboortedatum) direct op het potje vermelden of hiervoor een kleine sticker gebruiken. Van dit materiaal kunnen ook bepalingen op HPV en Chlamydia worden verricht.
Instructiekaart afname cervixcytologie
Urine
Ongefixeerd in potje afgeven op de afdeling. Het eerste gedeelte van de urine niet opvangen ter voorkoming van verontreiniging van de urine met celmateriaal of micro-organismen uit de vagina, vulva of urethra. De rest van de urine verzamelen in het daarvoor bestemde potje. Wegens celdegeneratie overnacht is de eerste ochtendurine niet geschikt voor cytologisch onderzoek.
Zo spoedig mogelijk inleveren, bij voorkeur in puntbuizen voorzien van patiëntgegevens op kleine stickers. Buiten de reguliere inzendtijd kan het materiaal tot inzending worden bewaard in de koelkast (niet in vriesvak!).
Patiënten voor dunne naald punctie
Patiënten kunnen voor het puncteren van een palpabele tumor, naar de klinisch patholoog worden verwezen van 08.30 tot 16.30 uur. Door de klinisch patholoog wordt een voorlopige uitslag doorgebeld aan de aanvragend arts.
Obductieaanvraag
- Een obductieaanvraag altijd melden via telefoonnummer (010) 291 35 65 voor overleg met dienstdoende patholoog.
- Invullen obductieformulier.
- Volledige patiëntgegevens (afslagplaatje).
- Vermelden aanvragende arts alsmede het telefoonnummer.
- Vermelden van de klinische gegevens, diagnose(s), vraagstelling en verleende toestemming voor lichaamsobductie en/of schedelobductie.
- Datum en tijdstip van overlijden.
- Graag ook infecties vermelden plus het eventuele gebruik van antibiotica.
- Let op: uitsluitend volledig ingevulde en ondertekende obductieaanvragen worden in behandeling genomen.
Gegevens aanvraagformulier
Op de aanvraagkaart moeten de volgende gegevens zijn vermeld:
- Patiëntgegevens: naw-gegevens, geboortedatum, geslacht, patiëntnummer, BSN-nummer en verzekering.
- Naam van de aanvragend arts (bij spoedaanvraag telefoonnummer vermelden).
- Datum van afname.
- Aard materiaal.
- Relevante klinische gegevens.
- Vraagstelling.
Indien een spoeduitslag wordt verlangd, dit duidelijk vermelden op de aanvraagkaart met de term SPOED-aanvraag.