Terug

Werkwijze aanvragen Polygrafie door huisarts

Tot voor kort doorliepen patiënten, bij het vermoeden van slaapapneu, een traject dat afhankelijk van het vermoeden van de oorzaak kon starten met een consult bij de kno-arts, neuroloog of longarts.

Snel diagnose OSAS

Met ingang van 1 oktober 2018 heeft u als huisarts de mogelijkheid om direct een polygrafie (slaaponderzoek) aan te vragen, zonder dat uw patiënt eerst een consult bij de specialist heeft gehad.

Op deze manier verwachten wij de doorlooptijd voor het komen tot de diagnose en het starten van de eventuele behandeling te verkorten. Bijkomend voordeel is dat voor patiënten waarbij geen OSAS wordt vastgesteld, de aanspraak op het eigen risico beperkt blijft tot de kosten van de polygrafie.

Aanvragen van en terugkoppeling na een polygrafie

Via ZorgDomein kunt u de eerstelijns-polygrafie aanvragen: als in het hoofdmenu kiest voor Functieonderzoek en u in de zoekbalk OSAS intikt, verschijnt de polygrafie als resultaat.

In de aanvraag kunt u aangeven of u wilt dat de patiënt, bij bevestiging van de diagnose OSAS, direct voor behandeling wordt doorverwezen, of dat u de patiënt eerst zelf nog wilt zien, voordat deze wordt doorverwezen voor behandeling. Wij verzoeken u naast het medicijngebruik van de patiënt ook de relevante voorgeschiedenis (episoden en problemen) in de aanvraag toe te voegen.

Uitslag binnen 1 week In ieder geval ontvangt u als huisarts binnen een week na het onderzoek de uitslag van de polygrafie met hierbij een behandeladvies. Bij de diagnose OSAS blijft de patiënt onder behandeling in de tweede lijn; in de meeste andere gevallen kunnen patiënten met een behandeladvies terug naar de huisarts.

Heeft u nog vragen? Voor vragen kunt u contact opnemen met de OSAS-consulenten via telefoonnummer 010 – 291 3006, of met Astrid Nolet, Relatiemanager eerstelijnszorg via 010 – 291 3376 of mail noleta@maasstadziekenhuis.nl.

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.