Terug

Informatie zorgprofessionals

Laten we samen ouders in Nederland de kans bieden om zich voor te bereiden op het ouderschap en invloed te hebben op hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte van hun kind. Lees op deze pagina wat u als zorgprofessional kunt doen voor (toekomstige) ouders en hoe PATH hierbij helpt.

Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om bij te dragen aan sterk en voorbereid ouderschap in het belang van de gezondheid van moeder, partner én kind. Het Maasstad Ziekenhuis is lid van Santeon en is een STZ ziekenhuis (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Kennisdelen en opleiden om hoogwaardige kwaliteit van zorg te kunnen leveren, staat voorop. Het PATH-project sluit hier helemaal op aan.

In het Europees gesubsidieerde Interregionale 2 Zeeën programma PATH werken partners in Nederland, Engeland, Frankrijk en België samen om met behulp van getrainde deskundigen zowel online als in de praktijk (aanstaande) ouders te trainen en informatie te geven over zwangerschap, geboorte en het jong ouderschap.

Train-de-trainer Voorbereid Ouderschap

Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam biedt een train-de-trainer cursus aan voor de cursus Voorbereid Ouderschap.

Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam biedt een train-de-trainer cursus aan voor de cursus Voorbereid Ouderschap.

Deze is speciaal bestemd voor VSV’s, ziekenhuizen, verloskundepraktijken, kraamzorgorganisaties en Centrum voor Jeugd en Gezin die het belangrijk vinden dat aanstaande ouders zich goed kunnen voorbereiden op een zwangerschap, de geboorte en het ouderschap. Daartoe willen en kunnen zij de Voorbereid Ouderschapscursus gezamenlijk aanbieden aan aanstaande ouders.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor babyconsulenten, kinderverpleegkundigen, neonatologieverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, verloskundigen, jeugdartsen, kinderartsen, pedagogisch hulpverleners, pedagogen, psychologen en alle andere deskundigen, actief en betrokken bij preventie, gezondheidsvoorlichting en opvoeding.

Doel

Komen tot een integrale cursus in de 1e en 2e lijn welke ouders ondersteunt tijdens de zwangerschap en voorbereid op de geboorte en het ouderschap. Het is voor ons normaal dat wij families ondersteunen in de zwangerschap, bij de geboorte, in de kraamtijd en in het jonge ouderschap en opvoeding. Het is nog vanzelfsprekender om dit samen met andere partners te doen door middel van een Voorbereid Ouderschapscursus, zodat aanstaande ouders de zorg als geheel en continu mogen ervaren. Dit bevordert de zelfzorg en de emotionele en sociale balans van ouders doordat zij kennis en vaardigheden aangereikt krijgen voor een gezonde levensstijl en hun nieuwe rol als ouders.

Uitdaging voor professionals
Laten we samen ouders in Nederland de kans bieden om zich voor te bereiden op het ouderschap en invloed te hebben op hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte van hun kind. Schrijf je nu in voor de ‘train-de-trainer’ cursus en help om de cursus te implementeren in jouw organisatie.

 

 

Train-de-Trainer Mijn leven met…..wie?

Het Maasstad ziekenhuis biedt de training Mijn Leven met ….Wie?

Het Maasstad ziekenhuis biedt de training Mijn Leven met ….Wie?

Deze is speciaal bestemd voor professionals die (aanstaande) ouders willen ondersteunen om te bouwen aan een gezond en steunend netwerk. Tijdens het PATH project wordt een train-de-trainer cursus aangeboden aan professionals, zodat zij trainingen kunnen geven met de tool Mattie-Click.

Wat is MattieClick

Via MattieClick brengen jonge (aanstaande) moeders hun hulptroepen in kaart. Met behulp van een handige online tool ontdekken ze in 5 stappen wie ze om hulp
kunnen vragen: van een middagje oppassen tot steun bij complexere zaken. Daarnaast
kunnen de vrouwen een workshop volgen met extra tips en begeleiding.

Meer informatie en inschrijving:

Voor meer informatie bekijk ook de website. Angelique van Dam is projectleider van Mijn leven met …..wie? Ben je geïnteresseerd in de train de trainer cursus? Laat dan je gegevens achter op de contactpagina.

 

 

Hechten: meten is weten met de N-EOV-INC

Het Maasstad Ziekenhuis biedt de training Hechten: meten is weten met de N-EOV-INC aan. Deze is speciaal bestemd voor kinder- en neonatologieverpleegkundigen...

Het Maasstad Ziekenhuis biedt de training Hechten: meten is weten met de N-EOV-INC aan. Deze is speciaal bestemd voor kinder- en neonatologieverpleegkundigen die werken op de afdeling Neonatologie.

In de training leren verpleegkundigen met het meetinstrument N-EOV-INC werken. Dit instrument geeft inzicht in het gehechtheidsproces tussen de moeder en baby in de couveuse.

Aanleiding tot de cursus
Moeders van pre term geboren kinderen hebben een grotere kans op mentale gezondheidsproblemen. Mentale gezondheidsproblemen kunnen invloed hebben op de mate waarin de hechting tussen moeder en kind tot stand komen. De N-EOV-INC als meetinstrument is ontworpen om het verloop van het hechtingsproces te observeren en meten. Aan de hand van de uitkomsten wordt individueel het zorg- en ondersteuningsplan bepaald. De training richt zich op de theorie van mentale gezondheidsproblemen en het proces van hechting.

Doel
Kinder- en neonatologieverpleegkundigen beschikken over de kennis en vaardigheden om met het meetinstrument N-EOV-INC te werken en het proces van hechting te kunnen ondersteunen.

Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit twee trainingsdagen waarin Dr. Maria Soledad Santos (ontwikkelaar van het instrument en de training) de theorie van mentale gezondheid, verstoring van het hechtingsproces en praktische toepassing van de N-EOV-INC aanbiedt.

In deze cursus gaan theorie en praktijk hand-in-hand. Tijdens de cursus ontvangen de deelnemers hand-outs met theorie en wordt er gewerkt aan praktijkopdrachten.

Certificering en accreditatie

  1. Cursisten werken mee aan evaluatieonderzoeken welke voortkomen uit het PATH-project om ook de toegevoegde waarde van kennis- en vaardigheden na de training te kunnen meten en de cursus te evalueren en zo nodig bijstellen.
  2. De cursus is ter accreditatie aangeboden aan het Kwaliteitsregister V&V deskundigheidsgebieden kinderverpleegkunde en Intensive Care verpleegkunde voor 16 punten

Informatie, kosten en inschrijving:
De cursus wordt gegeven in groepen van 20-25 deelnemers in het Maasstad Ziekenhuis of op een locatie elders in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland.

De cursus wordt vanaf januari 2020 tot april 2022 gratis aangeboden voor kinder- en neonatologieverpleegkundigen werkzaam in organisaties in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland. Er is een maximum aantal deelnemers en cursussen dat aangeboden wordt tijdens en binnen het PATH-project.

Begin september wordt er meer bekend over de inschrijfprocedure.

Voor aanvullende informatie, inschrijving en organisatie kan contact worden opgenomen met:

Jacobien Wagemaker, projectleider PATH
06 44 64 05 24
WagemakerJ@maasstadziekenhuis.nl

Cursus Family Centered Care

Het Maasstad Ziekenhuis biedt de cursus ‘Family Centered Care in Geboortezorg en Neonatologie’ aan. Deze cursus is speciaal bestemd voor obstetrie-, kinder-...

Het Maasstad Ziekenhuis biedt de cursus ‘Family Centered Care in Geboortezorg en Neonatologie’ aan. Deze cursus is speciaal bestemd voor obstetrie-, kinder- en neonatologieverpleegkundigen en wordt aangeboden in het PATH-project door het Maasstad Ziekenhuis aan organisaties in het Interregionale 2 Zeeën gebied (kustlijn Nederland).

Doel van de cursus
Kennis en vaardigheid van gespecialiseerde verpleegkundigen bevorderen, zodat zij beschikken over het zelfvertrouwen om vraaggestuurde individuele zorg te bieden aan families. Om hen te ondersteunen bij het toepassen van zelfzorg en zelf leren zorg te dragen voor hun familie(leden).

Opbouw van de cursus
Jacobien Wagemaker heeft, samen met Anne Marie Enneking- Louwerse, Ingrid Hankes-Drielsma, Floor Molkenboer en Fabienne Naber, het theorieboek geschreven en de cursus samengesteld.

In deze cursus worden kennis en vaardigheden van de Family Centered Care in de praktijk van de geboortezorg en neonatologie aangereikt en gaan theorie en praktijk hand-in-hand. De cursus vult het hiaat in kennis- en vaardigheden van de gecertificeerde obstetrie-, kinder- en neonatologieverpleegkundige werkzaam in de geboortezorg en neonatologie.

Inhoud

  1. Een zelfstudieboek
  2. Een 6-daagse praktijktraining (6 volle dagen of 12 halve dagen)
  3. Instap- en eindtoets
  4. Praktijkopdrachten
  5. Evaluatieonderzoek

 

Certificering en accreditatie

  1. Bij aanvang en aan het einde van de cursus wordt een digitale toets afgenomen. Tijdens de cursus wordt gewerkt met het Family Centered Care-competentiemodel om vakbekwaamheid te bevorderen.
  2. Cursisten werken mee aan evaluatieonderzoeken welke voortkomen uit het PATH-project om de toegevoegde waarde van de kennis- en vaardighedentraining te kunnen meten en het cursusmateriaal zo nodig te kunnen bijstellen.
  3. De cursus is ter accreditatie aangeboden aan het Kwaliteitsregister V&V voor de expertisegebieden VOG (Voortplanting Obstetrie en Gynaecologie) Kinderverpleegkunde en Intensive Care.

Informatie, kosten en inschrijving:

De cursus wordt gegeven in groepen van 30-35 deelnemers op een locatie in het Maasstad Ziekenhuis of elders in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland. Afhankelijk van de organisatorische mogelijkheden kan worden gekozen voor een cursus in 6 dagen of 12 dagdelen.

De cursus wordt vanaf eind 2019 tot april 2022 gratis aangeboden voor gespecialiseerd verpleegkundigen werkzaam in organisaties in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland.

Begin september wordt er meer bekend over de inschrijfprocedure.

Voor aanvullende informatie, inschrijving en organisatie:

Jacobien Wagemaker, Projectleider PATH en trainer
T 06 44 64 05 24
E WagemakerJ@maasstadziekenhuis.nl

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.