De ziekenhuisapotheek houdt zich daarnaast bezig met de bewaking van geneesmiddelengebruik, de inkoop, bereiding, aflevering, logistiek en de kwaliteitscontrole van geneesmiddelen die in ons ziekenhuis worden gebruikt. Ook laboratoriumonderzoek, informatieverstrekking, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek behoren tot de taken.
Ziekenhuisapotheek
Ziekenhuisapotheek
Als u wordt opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis krijgt u geneesmiddelen vanuit onze ziekenhuisapotheek.
De ziekenhuisapotheek levert de geneesmiddelen die in het ziekenhuis gebruikt worden. Een deel van deze geneesmiddelen koopt de ziekenhuisapotheek in via een groothandel. Een ander deel bereidt de ziekenhuisapotheek zelf. Het geneesmiddelenassortiment is afgestemd op de specialistische zorg van het Maasstad Ziekenhuis.
Medicatie informatie
Zorgverleners kunnen met hun vragen over medicijnen terecht bij de ziekenhuisapotheek, bijvoorbeeld over:
- De dosering, werking, keuze en toediening van een bepaald medicijn.
- De inloopsnelheid van een medicijn dat via een infuus wordt toegediend.
- Mogelijke bijwerkingen van een medicijn.
- Een mogelijke vergiftiging door medicijnen (intoxicatie). En welke maatregelen genomen moeten worden.
Door de nauwe contacten met de zorgverleners is de ziekenhuisapotheek snel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en behandelingen.
De ziekenhuisapotheker geeft advies en overlegt samen met de zorgverlener over de medicijnen om zo de beste zorg te geven aan de patiënt.
Juiste medicijn op het juiste tijdstip
Samen met de zorgverleners draagt de apotheker er zorg voor dat het juiste geneesmiddel op het juiste tijdstip aan de juiste patiënt wordt toegediend.
Bij het invoeren van de medicijnen in de computer wordt er gecontroleerd of de juiste dosering is voorgeschreven en of de verschillende medicijnen samen gegeven kunnen worden.
Elektronisch medicijnen voorschrijven en bestellen
Voor het voorschrijven van medicijnen gebruiken de afdelingen in ons ziekenhuis een geautomatiseerd voorschrijf- en medicatiebewakingsprogramma. Hiermee wordt medicijngebruik geregistreerd en medicatie-informatie naar de ziekenhuisapotheek doorgestuurd.
De ziekenhuisapotheek zorgt voor onder andere de verwerking, verpakking en aflevering van een bestelling. Ook controleren ze de medicatiebewakingssignalen in het voorschrijfsysteem, zoals wisselwerkingen tussen geneesmiddelen, dubbelmedicatie en overdoseringen. Zo nodig nemen ze contact op met de voorschrijver en wordt de medicatie eventueel aangepast.
Productie van medicijnen
De ziekenhuisapotheek van het Maasstad Ziekenhuis is uitgerust met een hoogwaardige productiefaciliteit die aan strenge kwaliteitsnormen (GMP eisen) voldoet.
De afdeling Productie is verantwoordelijk voor alle eigen medicatie bereidingen. En bereidt voornamelijk voorraad medicijnen die niet in de reguliere handel verkrijgbaar zijn of in zodanige concentratie en verpakking worden geproduceerd dat ze snel en eenvoudig, zonder complexe handelingen door een verpleegkundige kunnen worden klaargemaakt (ready-to-use producten).
Daarnaast worden bepaalde bijzondere medicijnen per patiënt bereid door speciaal hiervoor getrainde apothekersassistenten. De bereidingen vinden plaats in clean room ruimten (dit zijn stof arme ruimten) waarbij zowel de bereider als het product goed beschermd moeten zijn. Het betreft hier het klaarmaken van cytostatica (chemokuren).
De ziekenhuisapotheek van ons ziekenhuis beschikt over een moderne afdeling voor het bereiden van geneesmiddelen. Op de productieafdeling werken (ziekenhuis)apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers nauw samen met de analisten van ons laboratorium.
Bestellen
Wij leveren onder andere steriele en niet steriele voorraadbereidingen aan collega-ziekenhuizen en openbare apotheken in Nederland. Via de website www.maasstadapotheekbereidingen.nl kunt u met behulp van uw inloggegevens bestellingen plaatsen voor onze apotheekbereidingen.
Bent u een nieuwe klant en heeft u nog niet eerder bij ons besteld, dan kunt u via het tabblad contact, een contractformulier ‘overeenkomst tot het leveren van apotheekbereidingen’, aanvragen via de knop ‘Nieuwe klant?’.
Kwaliteitscontrole
In het eigen laboratorium van de ziekenhuisapotheek wordt gecontroleerd of de kwaliteit van de door de fabrikant geleverde grondstoffen en de kwaliteit van zelf bereide geneesmiddelen voldoet aan de normen.
Analyse en advisering over medicijnen in het bloed
In het laboratorium wordt de concentratie in het bloed of de aanwezigheid in de urine van een groot aantal medicijnen bepaald.
Dit kan nodig zijn om te bekijken of een medicijn in de juiste dosering gegeven wordt, bijvoorbeeld bij medicijnen voor epilepsie, hart- en vaatziekten of infecties. De ziekenhuisapotheker geeft vervolgens advies aan de arts over het aanpassen van de dosering of over de verdere behandeling.
Toxicologisch onderzoek
Het laboratorium voert ook analyses uit voor toxicologisch onderzoek. Dit onderzoek wordt meestal ingezet wanneer een patiënt, bewust of onbewust, te veel van een bepaald geneesmiddel, meerdere geneesmiddelen of andere stoffen, die normaal gesproken niet in het lichaam voorkomen, heeft ingenomen.
In deze situatie is het van belang dat de behandelend arts te weten krijgt of en zo ja, welk medicijn is ingenomen. Het laboratorium zoekt gericht door naar medicijnen waarvan wordt vermoed dat een patiënt deze heeft geslikt. De concentratie van het middel wordt in het bloed of de urine bepaald en zo kan een inschatting worden gemaakt of er te veel medicatie in het bloed aanwezig is. De ziekenhuisapotheker kan met deze informatie de arts adviseren over hoe de patiënt behandeld kan worden.
Meer weten?
Veelgestelde vragen Ziekenhuisapotheek
Hier leest u de veelgestelde vragen van de Ziekenhuisapotheek. Staat uw vraag niet op deze pagina? Stel de vraag dan gerust aan onze zorgverleners!
Lees meerKwaliteitskeurmerken en certificaten
In ons ziekenhuis is er volop aandacht voor bewaking en bevordering van de kwaliteit van zorg. Een kwaliteitskeurmerk is een officiële erkenning dat een ziekenhuis aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoet.
Lees meer