Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie

Specifieke kennis en vaardigheden

Het Brandwondencentrum is een acute opnameafdeling binnen het ziekenhuis, waar specialisten en speciaal opgeleide verpleegkundigen werken op het gebied van brandwondenzorg. Het is hun expertise.

Zo hebben bijvoorbeeld alle verpleegkundigen werkzaam op het Brandwondencentrum, de gespecialiseerde Opleiding tot BrandwondenVerpleegkundige (OBV) gevolgd. De verpleegkundigen zijn door hun constante aanwezigheid nauw betrokken bij de brandwondenpatiënt. Met elkaar wordt de dagelijkse zorg op lichamelijk-, psychisch- en sociaal gebied volgens een verpleegsysteem juist afgestemd.

Omdat het Brandwondencentrum niet is ondergebracht in een academisch ziekenhuis, richt zij zich ook op onderzoek en onderwijs voor professionals.

Voor het verrichten van onderzoek is er een gespecialiseerd onderzoeksteam opgesteld. Dit maakt het mogelijk om binnen het Brandwondencentrum innovatieve technieken en nieuwe operatieve behandelingen, welke wetenschappelijk zijn onderzocht, toe te passen.

Het Brandwondencentrum kent ook speciale bouwkundige voorzieningen. Het is eigenlijk 'een ziekenhuis in een ziekenhuis'.

In het Brandwondencentrum is een opnamekamer ingericht voor de acute opvang. De operaties worden in een geavanceerde operatiekamer in het Brandwondencentrum uitgevoerd, zodat patiënten niet van de afdeling hoeven.

Verder zijn er in totaal twintig bedden, onderverdeeld in: veertien eenpersoonskamers (waarvan tien bestemd voor intensive- en high-care zorg) en drie tweepersoonskamers. Er zijn twee tweepersoonskamers ingericht voor kinderen.

Alle kamers maken gebruik van een sluizensysteem. Het gebouw is ook uitgerust met een geavanceerd luchtbehandelingssysteem. Deze systemen zorgen voor klimaatbeheersing en de isolatie van patiënten om infecties te voorkomen.