Terug

Radiodiagnostisch laborant in-service en duale MBRT

 

Het vak

Als radiodiagnostisch laborant verricht je onderzoek naar de toestand van een bepaald lichaamsdeel, een orgaan of het skelet.

Als radiodiagnostisch laborant verricht je onderzoek naar de toestand van een bepaald lichaamsdeel, een orgaan of het skelet.

Hierbij maak je gebruik van medische beeldvormende technieken, zoals röntgenstralen, geluidsgolven (echografie) en magnetische resonantie (MRI). Je beschikt voor dat precisiewerk over moderne en diverse apparatuur. Veel onderzoeken voor je zelfstandig uit, maar er zijn ook onderzoeken waarbij je de radioloog assisteert, en onderzoeken waarbij je samenwerkt met andere disciplines in het ziekenhuis. Als radiodiagnostisch laborant beoordeel je de foto's onder meer op technische kwaliteit. De radioloog beoordeelt of het onderzoek voldoende medische informatie geeft en stelt aan de hand van het onderzoek een diagnose.

Behalve technische en medische kennis hebben, moet je ook communicatief vaardig zijn, want ook het juist en adequaat informeren en begeleiden van patiënten tijdens het röntgenonderzoek is jouw verantwoordelijkheid. En je krijgt te maken met allerlei patiënten: kinderen, oudere mensen, ernstig zieke en zwaargewonde patiënten.

Je werkt voornamelijk op de afdeling radiologie. Soms ga je ook naar andere afdelingen om foto's te maken, zoals de spoedeisende hulp, de intensive care, de operatiekamer, het brandwondencentrum, de kinderafdeling. Omdat je met röntgenstraling werkt, moet je uiterst zorgvuldig kunnen werken en dien je steeds op de hoogte te zijn van alle regels over stralingsbeperking.

De opleiding

Wij bieden 2 opleidingen aan: Een 3-jarige opleiding op HBO-niveau, welke hoofdzakelijk gericht is op radiodiagnostiek. Een 4-jarige duale HBO opleiding MBRT,...

Wij bieden 2 opleidingen aan: Een 3-jarige opleiding op HBO-niveau, welke hoofdzakelijk gericht is op radiodiagnostiek. Een 4-jarige duale HBO opleiding MBRT, waarbij opgeleid wordt in 4 vakgebieden: radiodiagnostiek, echografie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie.

Om toegelaten te worden is minimaal een afgeronde HAVO-opleiding vereist met wis- en natuurkunde, of een gelijkwaardige opleiding. Om in aanmerking te komen moet je solliciteren bij een ziekenhuis. Het ziekenhuis verzorgt de praktijkopleiding. De theorie opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut van het ErasmusMC in Rotterdam voor de 3-jarige opleiding en Hogeschool InHolland in Haarlem voor de duale 4-jarige opleiding MBRT opleiding. De opleiding start jaarlijks in september.

Beide opleidingen starten met een introductieperiode van  4 maanden voor de 4 jarige opleiding en 6 maanden voor de 3 jarige opleiding. De introductieperiode bestaat grotendeels uit theorie met enkele stagedagen. De resterende tijd van de opleiding is verdeeld in verschillende leerperiodes, die elk bestaan uit een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte. De opleiding wordt betaald door het ziekenhuis. Je ontvangt tijdens de opleiding een salaris volgens de CAO, dat afhankelijk is van je leeftijd en vooropleiding.

Informatie en sollicitatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de praktijkopleiders van de afdeling Radiologie. Telefonisch via:

Annelies Worms en Sia van Vuuren
T: (010) 291 23 05

Je kunt ook een mail sturen.
Solliciteren kan door een mail te sturen, voorzien van motivatie en CV. Kijk, voor je solliciteert, of op dit moment solliciteren mogelijk is.

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.