Terug

Opleiding Brede Basis IC-verpleegkundige (BBIC)

Het Maasstad Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis voor BBIC-verpleegkundigen en heeft een level III status. Op de afdeling Intensive Care (IC) worden patiënten verpleegd waarbij één of meerdere organen ondersteund moeten worden. Dit zijn patiënten die intensieve zorg en bewaking nodig hebben.

 

Intensive care

De care bedden in het Maasstad Ziekenhuis zijn gevestigd op de volgende afdelingen: 12 IC-bedden op de afdeling Intensive Care, 3 IC-bedden op het Brandwondencentrum en 5 MC-bedden op de afdeling Medium Care.

Functiepakket

Het functiepakket van alle care-afdelingen sluit op alle punten aan bij de eisen die worden gesteld aan een topklinisch ziekenhuis.

Het functiepakket van alle care-afdelingen sluit op alle punten aan bij de eisen die worden gesteld aan een topklinisch ziekenhuis.

De IC van het Maasstad Ziekenhuis is in staat om een breed aanbod aan patiënten op te nemen en te verzorgen. Dit kunnen patiënten zijn na uitgebreide chirurgie, traumatologie, maar ook patiënten met acute interne problematiek.

Het Maasstad Ziekenhuis is één van de drie ziekenhuizen in Nederland dat beschikt over een Brandwondencentrum en vervult hiermee een landelijke functie.
De IC van het Brandwondencentrum heeft de capaciteit om drie patiënten op te nemen en te verzorgen.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft een groot regionaal dialysecentrum. Derhalve worden met enige regelmaat patiënten op de IC opgenomen bij wie CVVH en hemodialysebehandeling nodig kan zijn. Daarnaast behoort het toedienen van stikstoftherapie ook tot de mogelijkheden.
Het Maasstad Ziekenhuis beschikt over een spoedeisende hulp die 24 uur open is en dit heeft tot gevolg dat er een gevarieerd aanbod aan patiënten plaatsvindt.

Een goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundige en tussen verpleegkundigen onderling is een vereiste.
Het medisch beleid wordt uitgezet door de intensivisten waarbij de care-verpleegkundige een onmisbare rol heeft in de uitvoering van het beleid. Tevens zijn er elke dag multidisciplinaire patiëntenbesprekingen en als gespecialiseerd verpleegkundige is jouw input/kennis van toegevoegde waarde.
De verpleegkundigen onderling moeten op elkaar kunnen bouwen en zijn van elkaar afhankelijk in geval van acute situaties. Het werken in teamverband is onvermijdelijk. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op de mate van zelfstandigheid in de zorg voor de patiënt.

De begeleiding van de patiënt en vooral ook zijn naasten zien wij als een speerpunt van onze care-afdelingen.

Wij streven in het team naar een open en eerlijke communicatie waarbij een ieder zijn inbreng wordt gewaardeerd.

Een verplicht onderdeel van de opleiding is een stage op de Cardiac Medium Care Unit (CMCU).
Deze afdeling heeft vijf CCU-bedden en 4 MC cardio-bedden.
Op de afdeling CMCU ligt de nadruk vooral op de interventiecardiologie, met de daarbij behorende onderzoekstrajecten.

De opleiding

  • Start tweemaal per jaar in april en oktober.
  • De duur van de opleiding is 18 maanden.
  • Een minimaal dienstverband van 80 procent is vereist.
  • Je dient in bezit te zijn van een diploma verpleegkundige niveau 4 of 5, met minimaal één jaar relevante werkervaring, bij voorkeur op een chirurgische verpleegafdeling.
  • Je bent leergierig en geïnteresseerd in het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.
  • Je bent in staat de zorgvraag af te stemmen op de patiënt.
  • Je toont initiatief en communiceert open en helder.
  • Het theoretische deel van de opleiding wordt in samenwerking met de praktijk verzorgd door het Albeda College te Rotterdam.
  • Gedurende de opleiding leer je de aangeboden theorie toe te passen in de praktijk, waarbij je zowel op de IC als op de IC van het brandwondencentrum werkt. Daarnaast doorloop je een stage op de CCU.

Voorwerken

Voor alle deelnemers van de BBIC-opleiding geldt een voorwerkperiode.

Voor alle deelnemers van de BBIC-opleiding geldt een voorwerkperiode.

Deze is minimaal vier en maximaal zes maanden. Doel van de voorwerkperiode is de deelnemer kennis te laten maken met de afdeling en het specifieke karakter van het werk. In de voorwerkperiode worden ook verplichte 'voorwerklessen' georganiseerd met medewerking van enthousiaste care-verpleegkundigen.

Arbeidsvoorwaarden conform de CAO Ziekenhuizen.

Meer weten?

Neem contact op met Monique Ram, praktijkcoördinator care

T: (010) 2913258

Of stuur een mail.

Direct solliciteren kan natuurlijk ook!

Solliciteren kan via ons online sollicitatieformulier.(LINKEN)

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.