Terug

Veelgestelde vragen Reumatologie & Klinische immunologie

Hier behandelen wij de vragen die veel gesteld worden.

Algemeen

 • Ik heb een Depomedrol injectie gehad, maar nog altijd veel klachten. Wat moet ik doen?

  Het kan wat langer duren voordat een Depomedrol injectie effect heeft. Geef het zes weken de kans. U kunt eventueel tot driemaal per dag twee tabletten van 500 mg paracetamol gebruiken.
 • Ik heb een vraag over bijvoorbeeld reuma en werk, woningaanpassing of seksualiteit.

  Informatie over deze onderwerpen is te vinden op de website van het reumafonds en de website Fit for Work.
 • Mag ik ook buiten het Maasstad Ziekenhuis bloedprikken?

  Alleen als u in het ziekenhuis zelf bloed laat prikken, is het gegarandeerd dat de uitslag ook beoordeeld wordt door de arts. Bloeduitslagen die elders zijn geprikt komen niet altijd bij de polikliniek terecht. Om die reden vragen wij u in het ziekenhuis te laten prikken. Dit kan ook op dinsdagavond.
 • Wat is de uitslag van röntgenonderzoek?

  Röntgenfoto’s worden tijdens het volgende consult met u besproken, u kunt ervan uitgaan dat de arts de foto heeft bekeken en indien nodig wordt er contact met u opgenomen.
 • Kan ik de uitslag van mijn bloed krijgen?

  In principe kunt u er vanuit gaan dat geen bericht goed bericht is. Bij afwijkende bloedwaarden waar actie op ondernomen moet worden, wordt er contact met u opgenomen. 

 • Ik heb een verwijzing nodig voor bijvoorbeeld een brace, pedicure, schoenen. Hoe kom ik hier aan?

  U kunt hiervoor contact opnemen met de reumaconsulente. Klik hier voor de contactgegevens.

 • Ik moet van mijn specialist een afspraak maken op de Dagbehandeling voor mijn infuus. Hoe kan ik dit doen?

  Hiervoor moet u contact opnemen met de dagbehandeling. Klik hier voor de contactgegevens.
 • Mag ik de griepprik?

  Iedereen met reuma mag de griepprik krijgen, er zijn geen redenen om dit af te raden.

  Patiënten die medicatie gebruiken welke de weerstand verlagen worden zelfs geadviseerd om de griepprik te halen bij de huisarts.

  Weerstand verlagende medicatie is bijvoorbeeld Methotrexaat en biologicals zoals de infusen die op de dagbehandeling worden gegeven of de injecties die patiënten krijgen voor hun reuma.

 • Indien uw vraag er niet tussen staat.
  Kunt u uw vraag stellen via het zorgportaal.

 

 

 

Wetenschappelijk onderzoek

 • Wat is het doel van medisch-wetenschappelijk onderzoek bij mensen?

Er zijn drie soorten medisch-wetenschappelijk onderzoek:

 1. Onderzoek om betere behandelingen voor ziekten te vinden, bijvoorbeeld een beter medicijn voor als uw reuma onrustig is. We onderzoeken nieuwe medicijnen, maar ook nieuwe combinaties van al bestaande middelen.
 2. Onderzoek om meer over een ziekte of de werking van het lichaam te weten te komen, bijvoorbeeld door een grote groep mensen met een bepaald ziektebeeld te volgen om te kijken wat de invloed van de ziekte is op het dagelijks leven.
 3. Onderzoek om betere manieren te vinden voor het opsporen of vaststellen van een ziekte.

 

 • Ben ik een proefpersoon?

Vaak denkt men dat deelname aan een onderzoek inhoudt dat er met je geëxperimenteerd wordt: dat je een proefpersoon bent. Deels is dit waar: de onderzoeker kijkt wat het effect van een medicijn is op de deelnemer. Maar als het om een nieuw geneesmiddel gaat, heeft het middel al meerdere fasen van onderzoek doorlopen. Vaak wordt het eerst getest op gezonde vrijwilligers. Het medicijn wordt pas op patiënten getest als ze voldoende zijn onderzocht om ze veilig te kunnen geven.

 

 • Wat zijn voor mij de voor- en nadelen om mee te doen?

Voordelen:

 • U helpt mee aan de vooruitgang van de wetenschap.
 • Soms kunt u voordeel hebben van een nieuw medicijn of een nieuwe behandeling. Dit is niet altijd het geval. Het onderzoek kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan kennis over het ziekteproces.
 • U verdient geen geld met deelname aan het onderzoek, maar extra reiskosten worden wel vergoed.

Nadelen:

 • Soms moet u vaker op controle komen dan normaal of thuis vragenlijsten invullen. Ook worden er soms meer onderzoeken gedaan dan bij een reguliere controle. Meedoen kost dus soms extra inspanning en tijd.
 • Als een behandeling of medicijn nieuw is en nog wordt onderzocht, zijn niet alle effecten en bijwerkingen bekend. Dan kunt u een risico lopen dat u bijwerkingen krijgt die nog niet bekend waren. De onderzoekers nemen alle maatregelen om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken en u wordt goed in de gaten gehouden door de arts. Uw veiligheid staat altijd voorop. Per onderzoek verschillen de risico’s en de mate van risico. Dit wordt door uw arts met u besproken als u gevraagd wordt voor een onderzoek.

 

 • Wat zijn de risico’s om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek?

Als een behandeling of medicijn nieuw is en nog wordt onderzocht, zijn niet alle effecten en bijwerkingen bekend. Dan kunt u een risico lopen dat u bijwerkingen krijgt die nog niet bekend waren. De onderzoekers nemen alle maatregelen om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken en u wordt goed in de gaten gehouden door de arts. Uw veiligheid staat altijd voorop. Per onderzoek verschillen de risico’s en de mate van risico. Dit wordt door uw arts met u besproken als u gevraagd wordt voor een onderzoek.

 

 • Welke medewerkers zijn betrokken bij wetenschappelijk onderzoek?

U zult voornamelijk te maken krijgen met de onderzoeksarts en de onderzoeksverpleegkundige of doktersassistent. Zij zijn onafhankelijk en hebben schriftelijk verklaard dat ze geen belang hebben het onderzoek. De onderzoeksarts is een reumatoloog, werkzaam op de polikliniek. Bij medicijnstudies zult u tijdens ieder bezoek onderzocht worden door zowel de onderzoeksarts als de onderzoeksverpleegkundige. Bij niet-medicijnstudies zult u soms gewoon bij uw eigen reumatoloog blijven en alleen door de verpleegkundige of doktersassistente gezien worden.

 

 • Wat wordt er tijdens een onderzoek van mij verwacht?

Als u meedoet met een onderzoek, wordt van u verwacht dat u zich houdt aan de regels van het onderzoek. Deze regels verschillen per onderzoek. Soms moet u iedere maand op controle komen, nuchter zijn voor bloedprikken of elke dag op een vast tijdstip medicatie innemen. Het is belangrijk dat u zich aan deze regels houdt. Anders kan de onderzoeker het onderzoek niet goed uitvoeren en kloppen de uitkomsten niet meer.

 

 • Moet ik gelijk beslissen of ik mee wil doen?

Als u gevraagd wordt mee te doen met wetenschappelijk onderzoek, zult u informatie over dat onderzoek mee naar huis krijgen. U krijgt zoveel bedenktijd als u nodig hebt om te kunnen beslissen of u wel of niet mee wilt doen. U kunt de onderzoeker al uw vragen stellen en u bent te allen tijde vrij om u terug te trekken uit het onderzoek.

 

 • Wat als ik niet met het onderzoek mee wil doen?

U bent volledig vrij om aan te geven dat u niet mee wilt doen met een onderzoek. U hoeft hiervoor geen reden op te geven. Dit heeft geen consequenties voor uw verdere behandeling.

 

 • Kan ik stoppen als ik niet meer mee wil doen?

U bent te allen tijde vrij om te stoppen met uw deelname aan het onderzoek. Dit heeft geen consequenties voor uw verdere behandeling.

 

 • Wordt mijn huisarts op de hoogte gesteld?

Door middel van een brief zullen wij uw huisarts op de hoogte stellen over uw deelname aan dit onderzoek.

 

 • Krijg ik een vergoeding?

Dit verschilt per onderzoek. Sommige onderzoeken vallen tegelijk met het bezoek aan uw arts. Dan krijgt u geen reiskostenvergoeding. Bij studies waarbij u regelmatig extra terug moet komen of die niet gelijk vallen met het bezoek aan uw arts, krijgt u een reiskostenvergoeding. De hoogte van de reiskostenvergoeding verschilt per studie.

 

 • Heeft deelname aan onderzoek gevolgen voor mijn ziektekostenverzekering?

Nee, deelname en onderzoeksmedicatie hebben geen invloed op uw ziektekostenverzekering of op uw eigen bijdrage.

 

 

Bron: rijksoverheidbrochure (link)

 

 

 

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.