Terug

Hernia

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm (bij een nekhernia) of een been ( een rughernia) kunnen ontstaan.

Oorzaken

Een rughernia kan door verschillende oorzaken ontstaan.

Een rughernia kan door verschillende oorzaken ontstaan.

In de meeste gevallen wordt een rughernia veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding of een overbelasting van de rug. Ook kan de hernia ontstaan door verkeerd of te zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging.

Klachten

Een rughernia kan gepaard gaan met de volgende klachten.

Een rughernia kan gepaard gaan met de volgende klachten.

  • Rugpijn of stijfheid van de rug
  • Pijn in de bil en het been, soms tot in de voet of teen
  • Stoornissen van het gevoel , zoals tintelingen of een verdoofd gevoel in de voet

Onderzoek

Om een rughernia vast te stellen, is eerst onderzoek nodig.

Om een rughernia vast te stellen, is eerst onderzoek nodig.

Om aan te tonen dat de pijn in het been inderdaad veroorzaakt wordt door het uitstulpen van de tussenwervelschijf wordt in de meeste gevallen een MRI scan gemaakt.

Behandeling

De klachten waarmee een hernia gepaard gaat, gaan in de regel binnen 6-8 weken vanzelf over. Als deze echter blijven bestaan dan kan afhankelijk van de ernst...

De klachten waarmee een hernia gepaard gaat, gaan in de regel binnen 6-8 weken vanzelf over. Als deze echter blijven bestaan dan kan afhankelijk van de ernst van de klachten worden besloten tot fysiotherapie of een operatie.

Operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Uw behandelend arts verwijderd de uitpuilende kern waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt. Om de kans op herhaling te voorkomen, wordt ook de rest van de weke delen uit de tussenwervelschijf verwijderd. Hoewel de twee wervels aan weerszijden van deze lege ruimte minder kunnen bewegen zijn er nog genoeg schijven over om de wervelkolom voldoende beweeglijkheid te geven.

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties optreden. Ondanks dat het risico klein is, is het belangrijk dat u op de hoogte bent.

  • Wondinfectie
  • Beschadiging van de zenuwwortel met als gevolg een doof gevoel of spierzwakte in voet of been
  • Als er voor de operatie al gevoelsstoornissen aanwezig waren kunnen die door de operatie tijdelijk verergeren
  • Er kan tijdens de operatie wat vocht lekken uit de ruggenmergzak. In dat geval is enkele dagen bedrust na de operatie noodzakelijk.

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.